“Čekanje” Karle Čurčinski u Galeriji ZILIK

U četvrtak, 17.09.2020. godine, s početkom u 19h otvorenje je samostalne izložbe “Čekanje” akademske umjetnice Karle Čurčinski, sudionice i voditeljice radionica na ovogodišnjem Malom ZILIK-u.

Izložba ostaje otvorena do 01.10.2020. godine, i to prema rasporedu: ponedjeljak, srijeda, petak od 10h do 12h; utorak, četvrtak od 17h do 19h. Izložbu je moguće posjetiti i izvan radnog vremena Galerije, na najavu na Facebook stranici.

Karla Čurčinski (1993.), akademska je umjetnica koja je diplomirala grafiku u klasi S. Junakovića na ALU Zagreb. Dobitnica dvaju Rektorovih nagrada, do sada je imala dvije samostalne izložbe te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

“Na samostalnoj izložbi akademska umjetnica Karla Čurčinski predstavit će se s ukupno 27 radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici, te video animacijom koji su dio recentnog ciklusa pod nazivom Čekanje. U vremenu kada svi jurimo i žurimo i u stalnoj smo utrci s vremenom, čekanje pruža jedan kontemplativni trenutak jer nas primora da stanemo i… čekamo. U periodu čekanja ponekad se jave oni jedinstveni trenuci potpune bistrine i osviještenja pri čemu se suočavamo sami sa sobom, katkad iznova upoznamo sami sebe, a nerijetko se i zbližimo s drugim pojedincima koji čekaju. Upravo taj, naizgled nebitan, period čekanja koji prethodi svemu važnome čini tematsku osnovicu u radu Karle Čurčinski.”, opisuje kustosica izložbe Sonja Švec Španjol. “Ciklus radova predstavlja vizualne bilješke naglašenih stanja, misli i emocija, a tek u manjoj mjeri aktivnosti i događaja. Iza svakog rada stoji osobna priča autorice, crtica iz života nastala u periodu čekanja, ali cilj nije razotkriti osobni doživljaj već u vlastitom procesu čekanja dopustiti priči da se sama izgradi na temelju viđenog, percipiranog i usvojenog. Radovi su najčešće izvedeni u kombiniranoj tehnici pri čemu autorica koristi kolaž, akvarel, ručni vez na platnu, olovku, marker, kredu, drvenu bojicu, ugljen i digitalni crtež. Iznimno zrelim, osviještenim i prepoznatljivim rukopisom Karla Čurčinski oblikuje stanja, misli i emocije koje često izražava putem velikih površina praznine odnosno bjeline papira ili platna dok crtica određene emocije lebdi vlastitim svemirom zabilježenih iskustava. Punašne ljudske figure krajnje disproporcionalnih tijela nisu individue već simboli ljudske prisutnosti…”

 


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*