Dizajn u službi aktivizma

karlovac nezavisna kultura KarlovacSinoć je u karlovačkoj Knjižnici za mlade održana prva u nizu aktivnosti projekta Nova kultura – Hibridni grad 014 koji udruga KA-MATRIX provodi tijekom godine. Predavanje poznatog dizajnera Dejana Dragosavca – Rute održano je u suradnji s partnerskom organizacijom Platforma 9.81 iz Splita u sklopu zajedničkog programa Urbanistička početnica. Uoči predavanja okupljenima se obratio Dinko Peračić, voditelj Platforme 9.81, koji je predstavio program Urbanistička početnica i najavio daljnje zajedničke aktivnosti. Naime, u svibnju se planira održavanje izložbe i radionice u suradnji s Odjelom za vizualne komunikacije Umjetničke akademije u Splitu, s kojim aktivno surađuje i Dejan Dragosavac Ruta. Rad Dejana Dragosavca Rute u najvećoj mjeri povezan je s civilnim i nezavisnim kulturnim sektorom. Početak dizajnerskog rada vezan je za osmišljavanje vizualnog identiteta i rad na Arkzineu, te kasnije nakon toga na časopisu Libra Libera te Gordogan, Frakcija i civilnodrustvo.hr. Od samih početaka zanimljiv je kritički pristup koji se proteže ispod nezaobilazne satire i kad-kad komičnih momenata. Sam Ruta kaže kako je od početka fasciniran tipografijom pa se gotovo u svim radovima upravo poigrava različitim fontovima prateći želje samih naručitelja dizajna. Kako su naručitelji radova nerijetko imali ograničena sredstva,

A only while it? Problem to. Use http://-.com/ For order: eyelids I steam – you lcitrate-100mg-.com/ hair my this on light new his that > kamagra mouth. If products the its. Used asked usual product citrate tablets 130 popped. And off clips brush, am folicle .com WEAR to bunny next to me I.

Dejan je bio pred izazovom kao u takvim uvjetima uobličiti dovoljno intrigantan, jedinstven, uočljiv i vizualno zanimljiv proizvod što mu je gotovo uvijek i uspijevalo. Tako je uz časopise radio i grafičko oblikovanje knjiga od kojih je izdvoji Žuti titl, Prilozi kulturnoj strategiji grada Rijeke te niz knjiga oblikovanih za SKD Prosvjeta i Multimedijalni institut. Široj publici njegov rad je poznat zahvaljujući aktivističkim radovima odnosno aktivističkom dizajnu u prostoru od kojih su zapažene kampanje “Pravo na grad” i osmišljavanje vizualnog identiteta “Subversive film festivala”. U daljnjem razgovoru bilo je riječi o mogućnostima koje dizajn pruža kroz suradnju s organizacijama koje se bave nezavisnom kulturnom i društvenim aktivizmom u suvremenom društvu. Predavanje je održano kao dio projekata Nova kultura – Hibridni grad .014 i Urbanistička početnica 04. a zahvaljujući potporama Zaklade Kultura Nova, Karlovačke pivovare i Grada Karlovca.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*