Dolaze japanski doomeri Church Of Misery

Dolaze japanski doomeri Church Of Misery04.05.Time, Zagreb
05.05. Channel Zero, Ljubljana

Nakon svima poznatih Zeni Geva i Boris u ove krajeve dolazi još jedan utjecajan japanski bend – Church Of Misery. Legendarni japanski doom rock band svoju muziku temelji na zvuku Black Sabbatha i heavy rocku 70-ih te ga s ponosom sami opisuju kao ”Sabbath rock” sound.
Church Of Misery su na sceni od 1995. godine kada su za malu nezavisnu američku etiketu izdali svoje prvo bootleg izdanje. Nakon toga slijedi zanimanje većih psychodelic/doom/rock etiketa kao što su ”Bad Acid” i ”Man’s Ruin” a kasnije i ”Southern Lord”.
Church Of Misery na ovoj turneji predstavljaju novi album. Na riječkom koncertu pridružiti će im se Zagrepčani Throm, dok u Ljubljani support rade Nizozemci Atlantis.

Dolaze japanski doomeri Church Of Misery

Church of Misery je u proljeće 1995. osnovao Tatsu Mikami. Na njihov zvuk utjecali su najviše Black Sabbath i heavy rock 70-ih, uz tekstove pjesama o serijskim ubojicama poput Mansona, Dahmera, Ramireza. Prvi album su snimili i izdali sami, odmah nakon osnivanja benda , no jedan američki label ga je potom izdao i kao bootleg izdanje. Ovo je bendu zbog pomno izrađenih i pamtljivih pjesama te autentičnog 70’s zvuka donijelo priznanje u međunarodnim underground krugovima . Nakon CD izdanja bootlega, prvotnog pjevača zamijenio je Nobukazu Chow.

Ova postava je izdala mnogo materijala kod raznih izdavača poput sada legendarnog psychodelic/doom label-a “Bad Acid” (Electric Wizard, Farflung itd) te Man’s Ruin Franka Kozika. Unatoč činjenici da nisu svirali izvan Japana sve do jeseni 2005. diljem svijeta postojao je izuzetan interes za ovaj bend. Nakon što je pjevača Nobakazua zamijenio Yoshiahi Negishi, potpisali su za etiketu “Southern Lord” (poznate po svojim izdanjima Goatsnake, Sunn o))), Saint Vitus, Place of Skulls, Probot Dave Grohla) te izdali svoj prvi album “Master of Brutality” u ožujku 2001. Album je s odobravanjem prihvaćen u cijelom svijetu, a posebno u britanskom časopisu “Terrorizer” gdje je dospio na 17. mjesto najboljih albuma 2001.
Od 2001 do 2003 svirali su na lokalnim gigovima, a bend često nije svirao svoje pjesme, već su jammali u čudnom doomy Sabbath rock stilu.

Do proljeća 2004. Church of Misery su potpisali ugovor sa japanskom etiketom Diwphalanx. Njihov drugi album, “The Second Coming” objavljen je u srpnju 2004 te predstavio dva nova člana, Hideki Fukazawu i Takenori Hoshija.
U jesen 2005. odrađuju svoju prvu europsku turneju radi promocije europskog izdanja “The Second Coming” preko Salvation Records. Turneja je započela u Berlinu, nastavila se kroz Francusku te završila u Londonu. Njihov koncert u Londonu pobrao je izvrsne kritike časopisa “Terrorizer” dok su im časopisi u Njemačkoj I Francuski također dali dosta pozornosti. Neke snimke s koncerata uključili su i na kasnijim izdanjima.
Church of Misery sviraju distinktivni doom rock zvuk na koji je utjecala muzika 70-ih, poput Black Sabbath, Leaf Hound i November, a i sami svoj zvuk opisuju kao “Sabbath rock”. Trenutno postavu čine 3 Japanca – Hideki Fukozava na vokalima, Tatsu Mikami na basu i Junji Narita na bubnjevima, te Australac Tom Sutton na gitari.
Church of Misery ponovo su pohodili Europu 2006. i 2008. te se spremaju na povratak 2009. da predstave i promoviraju svoj novi album koji će izdati “Rise Above Records” iz Velike Britanije.

Linkovi:

www.churchofmisery.net

www.myspace.com/churchofserialkiller

THROM nastaje u ljeto 2007. godine kao ideja Ljudevita Orešića (gitara/vokal) i Mateja Pećara (bas) koji su većinu vremena provodili opijajući se u enormnoj dosadi uz albume Crowbara. Fascinirani težinom i osjećajem doom metal muzike općenito, rodila se i želja za stvaranjem i sviranjem pjesama u sličnom stilu. Priključenje trećeg člana Krešimira Tkaleca dogodilo se vrlo spontano. U jednom trenutku, sva trojica današnjih članova su se jednostavno sastala u prostorijama stare napuštene bolnice u Dubrovniku (gdje je tada vježbala većina dubrovačkih metal/rock bendova) i bez ikakvog posebnog dogovora THROM je počeo svirati. Ispočetka, postojala je samo humorom prožeta želja da se svira što sporije, bez ikakvih osim “killing some time” ambicija. Ipak, kemija je postojala od prvog trenutka i THROM pišu svoje prve pjesme. Nakon kraja ljeta 2007. životne obveze šalju trojku natrag u Zagreb gdje bend pristupa malo ozbiljnijoj viziji stvaranja glazbe. Može se reći da je sve zapravo postalo službeno nakon nastupa na Močvarinom SONIC DOOM festivalu, gdje je reakcija publike bila mnogo bolja od očekivanog. Od tada THROM nastavlja s radom stvarajući nove pjesme i svirajući širom Hrvatske. Izdignuvši se kao jedan od rijetkih hrvatskih doom bendova THROM postaje nezaobilazan stup rastuće doom scene u Hrvatskoj.

Sama glazba zapravo ne podsjeća puno niti na jedan afirmirani bend sa svjetske doom scene, no preporučuje se fanovima bendova kao što su Crowbar, Burning Witch, Sunn O))), Cathedral, Moss…


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*