Extreme Noise Terror u Attacku

24.02. aTTACK/zAGREB
Nakon gotovo 25 godina u Zagreb ponovo dolaze pioniri europskog grindcora, legendarni Extreme Noise Terror. Kao support band nastupit će domaće hardcore snage – zagrebački bend Stigma.

Godine 1985. u britanskom Ipswichu, skupili su se Dean Jones i Phil Vane na vokalima, gitarist Pete Hurley, basist Jerry Clay i bubnjar Pig Killer. Ubrzo nakon izdavanja prvijenca ‘A Holocaust in Your Head’ 1988., izmjenili su nekoliko članova, no esencija E.N.T-a ostali su Jones, Vane i Hurley sa svojim specifičnim duo vokalima i agresivnim crust punk zvukom.
Idućih nekoliko godina donijelo je E.N.T.-u mnogo izmjena u postavi, dodavanja death elemenata u njihovu glazbu, pregršt vrhunskih svirki i turneja praćenih nezamislivom slavom na europskoj hardcore sceni, a u izdavačkom smislu nekoliko splitova, EP-ova, te 4 studijska albuma, od kojih je posljednji ‘Law of Retaliation’ izdan 2008. godine.
U veljači 2011. godine članove E.N.T.-a pogodila je tragična vijest o preranoj smrti vokalista Phil Vanea, koji je umro u snu uslijed cerebrovaskularnih problema u svojoj 46. godini. Na njegovo mjesto došao je John Loughlin, a uz njega i Deana Jonesa (jedinog preostalog originalnog člana) na vokalima, današnju postavu čine i gitaristi Ollie Jones i Chino Chris, basist Andi Morris, te bubnjar Barney Mogner. Njihov specifičan zvuk razvijan tijekom dugogodišnje karijere, te energija koja pršti iz njihovih beskompromosnih žestokih grindcore kompozicija učinili su ih, a i još uvijek ih čine, jednim od najboljih u žanru. Tome u prilog ide i činjenica da su jedan od najranijih i najutjecajnijih europskih grindcore bendova, a smatraju se i začetnicima podžanra crustgrind.

Čast otvaranja koncerta pripada zagrebačkom bendu Stigma.
Prvotno osnovani pod imenom Pogrebno poduzeće 2007. godine, ovaj peteročlani sastav od samih početaka zagovara čistokrvni hardocore punk po uzoru na staru školu: Extreme Noise Terror, Discharge i Wolfbrigade, prožet tekstovima o današnjem (ne)stanju društva. Nakon izdavanja prvog dema ‘Povratak bombardera’ odlučili su promijeniti ime u Stigma, te svom zvuku dodati još žestine, elemente crustcorea i d-beat. Iza sebe imaju još jedan demo ‘Apokalipsa’, te album prvijenac ‘Nova doza mržnje’ izdan u veljači 2011.

Ulaznice će se prodavati isključivo na ulazu po cijeni od 80 kuna (NEMA PRETPRODAJE!).


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*