Festival židovskog filma 7.

19.-25.05. kina Europa i Grič, Zagreb
07.-09.06. Rijeka

Sedmu godinu zaredom održava se Festival židovskog filma koji će ponuditi više filmskih naslova i popratnih sadržaja koji promiču toleranciju, dijalog i suživot i educiraju publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu.

Festival će se održati od 19. do 25. svibnja u kinima Europa i Grič u Zagrebu, a dio filmskog programa i u Rijeci od 07. do 09. lipnja.

PROGRAM

Dokumentarni program donosi tridesetak naslova, među kojima čak dva dobitnika Oscara!

Inocente
U središtu filma ‘Inocente‘ autorskog dvojca Seana Finea i Andree Nix Fine je osamnaestogodišnja umjetnica Inocente Izucar, jedna od 1.8 milijuna djece bez dokumenata koju su roditelji ilegalno doveli u SAD. Donedavno je Inocente bila i jedna od 1.5 milijuna mladih beskućnika u Americi. Ovaj film prati ovu umjetnicu u fazi kada nakon 30 selidbi u devet godina polako gradi svoj život i koristi umjetnost kao terapiju u borbi s teškom obiteljskom prošlosti i sustavom u kojem živi. Pored Oscara za najbolji kratki dokumentarac 2013., ‘Inocente’ je ovjenčan nizom nagrada na festivalima diljem svijeta.

Sačuvati obraz
Oscara u istoj kategoriji, ali prošle godine, osvojio je film ‘Sačuvati obraz‘ u režiji nagrađivanog dvojca – američkog filmaša Daniela Jungea i pakistanskog redatelja Sharmeena Obaid-Chinoya. Riječ je o filmu koji prodire u pakistansko društvo, dokumentirajući brutalne napade kiselinom čije su žrtve uglavnom žene. Većina stradalih nema pristup rekonstruktivnoj kirurgiji, veliki broj žrtava niti ne prijavi napade, dok napadače (najčešće je riječ o muževima) uglavnom osude na minimalne kazne.

Obilježeni
Tetovažama 400 tisuća rednih brojeva kojima su bili oblježeni svi zarobljenici Auschwitza bavi se film ‘Obilježeni‘ redatelja Uriela Sinaia i Dane Doron, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Chicagu. Kroz svjedočenja 30 preživjelih ‘Obilježeni’ ne dopušta generalizaciju jer svatko od spomenutih svoju trajnu oznaku doživljava drugačije.

Borbene djevojke
Među dvadesetak igranih filmova bit će prikazan i višestruko nagrađeni njemački film ‘Borbene djevojke‘ redatelja David Wnendta koji donosi portret mladih rasista i fašista u turobnom društveno-ekonomskom okruženju današnje Istočne Njemačke. Marisa je mlada pripadnica neonacističke bande s čvrstim uvjerenjima koja će poljuljati nakon što upozna mladog afganistanskog izbjeglicu.

Šišanje
Srpski film ‘Šišanje‘ redatelja Stevana Filipovića donosi priču o beogradskom srednjoškolcu Novici, talentiranom matematičaru koji biva uvučen u svijet skinheadsa, opčinjen njihovim karizmatičnim vođom Reljom. Riječ je o uzbudljivom ostvarenju koje kroz tinejdžerske ljubave, prijateljstva i izdaje – kroz perspektivu odrastanja u Srbiji danas – postavlja pitanje osobne odgovornosti mladih ljudi, ali i društva koje ih gura u ruke ekstremnih ideologija.

POPRATNI PROGRAM

međunarodna edukativna filmska radionica International Talent Workshop
Osim filmskog programa, Festival židovskog filma uključuje niz popratnih sadržaja: međunarodna edukativna filmska radionica International Talent Workshop namijenjena je mladim studentima filma iz čitavog svijeta, a ove godine održat će se od 16. do 25. svibnja u Zagrebu. U tom će razdoblju sedam odabranih mladih filmaša pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti igrani kratkometražni film.

Edukacijska jutra
Petu obljetnicu održavanja slavi program Edukacijska jutra – riječ je o obrazovanju mladih o Holokaustu kao i poticanju razumijevanja i tolerancije, fundamentalnih principa funkcioniranja zdrave socijalizacije. Povijest Holokausta predstavlja vrlo učinkovito područje za preispitivanje osnovnih moralnih pitanja – na tak način učenici mogu shvatiti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i razumjeti značaj tolerancije. U sklopu ovogodišnjeg programa Edukacijska jutra svjetski poznati dizajner i predavač Mirko Ilić, ujedno i autor vizualnog identiteta festivala, održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Kao uvod u predavanje bit će prikazan kratki njemački film ‘Njegova borba‘ redatelja Jakoba Zapfa.

Drugi modul Edukacijskih jutara uključuje projekciju dugometražnog filma ‘Nadarena djeca‘ redatelja Markusa Rosenmüllera te potom predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, koji će s mladima dijeliti vlastito iskustvo iz koncentracijskih logora nacističkog režima.
Festivalski program i ove će godine uključiti tematsku izložbu i glazbeni program, a više informacija očekujte uskoro.
Ulaz na filmski program, radionice i izložbu je slobodan.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*