Folk metal fešta uz Korpiklaani i Trollfest

trollfest boogaloo Korpiklaani23.04. Boogaloo, Zagreb
Hrvatske metalce zasigurno će razveseliti vijest da omiljeni finski folk-metalci Korpiklaani još jednom dolaze u Zagreb, ovaj puta pojačani norveški Trollfest te nekoliko ne manje zanimljivih predgrupa. Kao supportt nastupiti će Avven (Slovenija), Niburta (Mađarska), Cruadalach (Češka) i Oganj (Hrvatska).

Priča o KORPIKLAANI počinje 1993. godinu, kada je gitarist/pjevač Jonne Järvelä u jednom lokalnom baru s pjevačicom Maaren Aikio osnovao Shaamani Duo, akustični ambiental/folk projekt, koji je 1996. objavio album „Hunka Lunka“. Taj projekt iste godine prerasta u Shaman, jedan od najznačajnijih finskih folk metal bendova, koji objavljuje albume „Idja“ (1999.). i „Shamániac“ (2002.).
Zbog želje da finske folk melodije osnaži heavy metal utjecajima, Jonne raspušta bend, te okuplja novu ekipu pod imenom Korpiklaani koja već 2003. objavljuje prvi album „Spirit in The Forest“.
Glazba izvučena iz arhiva autohtonog finskog folka, prepuna veselih tonova, koja slavi prirodu, narodne običaje, partije i pijanke, mitove i legende Sjevera, brzo je pronašla svoju publiku i album je bio jedno od značajnijih metal ostvarenja te godine. Za razliku od Shamana, koji je imao tekstove na finskom, Korpiklaani ih piše i na engleskom, i na taj se način približava širem spektru folk publike.
Bend se trenutno nalazi u studiju gdje snima novi album „Kunnia“, koji će izaći u osmom mjesecu.

TROLLFEST su norveški odgovor na Korpiklaani.U nazivima pjesama, albuma i u stihovima miješaju različite jezike, često bez posebnog obraćanja pozornosti na gramatičku formu. Glazbeno miješaju ritmove i melodije folka od Skandinavije, preko Srednje, pa sve do Istočne Europe, a uz folk, glazba im ima i utjecaje black i heavy metala. Jezik na kojem pjevaju nazivaju “trollspråk“, u kojem kombiniraju norveški i njemački, s još nekim europskim narječjima.
Pet godina nakon osnivanja još uvijek imaju ‘underground’ status, no „Villanden“ je sve to promijenio. Kombinacija sveeuropskog folka i ekstremne glazbe dokumentirana je na četiri studijska albuma “Willkommen Folk Tell Drekka Fest!” (2005), “Brakebein” (2006), “Villanden” (2009), “En Kvest For Den Hellige Gral” (2011), a na petom se trenutno radi.

AVVEN spadaju u red najpoznatijih slovenskih metal bendova, a osnovani su 2003. godine. Bend ima širok spektar interesa, pa se tako bavi prirodom, romantikom, fantazijom, a glazba im je spoj čarobnosti narodnih melodija, jake rock pozadine i šaljive razigranosti kroz miks snažnih heavy/rock ritmova i folk melodija, čemu uz standardne, pridonose folk instrumenti, poput frula, flauta ili violina.
Album s naslovom „Panta Rhei“ izašao je u rujnu (septembru) 2006. i dobio jako dobre kritike, a još veće priznanje stiglo je nešto kasnije, na međunarodnom glazbenom natjecanju ‘Newcomer 2006’ u Grazu, gdje je u konkurenciji 105 europskih bendova osvojio 6. mjesto po ocjenama žirija i 4. po glasovima publike.
Nakon brojih nastupa tijekom kojih se Avven profilirao u značajno slovensko metal ime, 2010. započelo je snimanje novog albuma, koji pod imenom „Kastavija“ izlazi 2011.

CRUADALACH dolazi iz Praga i jedan je od mnogih čeških bendova za čiju se glazbu inpiracija crpi iz srednjevjekovne mitologije.
Cruadalach je metal na početku kombinirao s punkom, HC – om i s mnogim folklornim utjecajima, no unatoč tome, odjeci ranijeg stvaranja još su uvijek čujni u opusu benda, pa se smatra folk metal bendom. Ponajviše zahvaljujući instrumentalnom line-upu, kojeg, uz gitare i bubanj, sačinjavaju violončelo, violina, gajde ili sopile.

NIBURTA – balcanic Folk Metalcore opis je glazbe mađarskog sastava Niburta. Radi se o fuziji drevne i moderne glazbe, kombinaciji tehničkog metalcorea i mađarske, moldavske i mongolske narodne glazbe.
Korištenje gajdi, raznih zviždaljki, kobze, violine, harfe, flaute, hurdy-gurdya, u kombinaciji s grubim, metalnim soundom gitara i dvostrukim bas bubnjevima oslobađa veliku energiju i glazbi daje moć. Niburtin cilj je, kažu, vratiti zaboravljene načine života.

OGANJ je lokalni supprot bend, ekipa bivših članova zagrebačke folk skupine Stribog, ‘pojačana’ nekim novim licima. Nastup na ovom folk spektaklu bit će prigoda da pokažu koliko su uspješno spojili ‘svježu krv’ i iskustvo.

ULAZNICE
Cijena ulaznica u pretprodaji je 150 kuna, i to do 1.3., 170 kuna koštat će od. 2.03. do dana koncerta, kada će im cijena biti 190 kuna.
Ulaznice se od petka mogu nabaviti u sustavu Eventim (Eventim.hr), od idućeg tjedna bit će dostupne u Boogaloou, Kovaču, Punktu 13, Maldorodoru, Oktopusu, Dirty Old Shopu i Dancing Bearu, a na dan koncerta na blagajni Boogalooa.
Također, po pretprodajnoj se cijeni mogu rezervirati na e-mail rezervacije@twilight-mag.net, pod subjekt se upiše KORPIKLAANI, te ime i prezime. Na jedno je ime moguće rezervirati dvije ulaznice.
Vrata Boogalooa otvaraju se u 18:30.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*