Gradsko vijeće mijenjalo GUP bez prethodne javne rasprave za građane

Po mišljenju Ministarstva prostornog uređenja, koje je svojevrsni odgovor na probleme koje su u vezi s problemima zbog karlovačkog generalnog urbanističkog plana iznijeli u SDP-u, morat će doći do poništenja dijela temeljnog urbanističkog akta grada.
Naime, na 32. sjednici Gradskog vijeća, održanoj 2. listopada, pokrenute izmjene i dopune GUP-a, koji u sklopu ima prethodnu i javnu raspravu za sve građane i u koju se, po obrazloženju, išlo zbog potreba tvrtki IV-ER-KVC, Žitoproizvoda, HS Produkta, Velebita, Autotransporta, Toplane i građana.U SDP-u su to komentirali kao jedini moguć i legalan postupak, koji nažalost traje oko godinu dana. Istodobno je u drugoj točki usvojen ispravak odluke o donošenju GUP-a Karlovca kojim se mijenja sadržaj plana, što su oporbenjaci ocijenili protuzakonitim bez postupka prethodne javne rasprave za građane.

– Na sjednici Gradskog vijeća i prije toga više puta ispred SDP-a upozoravao sam da će Odluka o ispravku Odluke o donošenju GUP-a Karlovac kojim se mijenja sadržaj plana i omogućava trenutačna izgradnja podzemne garaže ispod Žitne kuće biti nezakonita, rekao je Mladen Rakočević iz SDP-a i nastavio: – To mišljenje smo uputili mjerodavnom ministarstvu, a kako su u odgovoru na taj problem potvrđena naša stajališta, akt će se zasigurno morati poništiti. Vrlo važno je reći kako SDP nije protiv izgradnje podzemne garaže, već naprotiv, za što kvalitetnije rješavanje trenutačnih prometnih problema grada. HDZ je protiv toga, jer nezakonitim odlukama njihove glasačke mašine znatno usporava rješavanje toga problema.

Zbog toga će projekt izgradnje Žitne kuće, koji s nestrpljenjem čeka Nikola Hanžel, investitor u tome projektu, ali i mnogi Karlovčani, morati doživjeti još jednu odgodu. Iako cijeli slučaj potpuno nepotrebno poprima i političku dimenziju, ponovo najdeblji kraj izvlače građani, koji su brzo očekivali nove sadržaje na tome prostoru. Osim toga, šalje se i negativna poruka investitorima.

Rakočević je zaključio kako sve navedeno otvora pitanje što i kako rade službe u gradu, koje su ili nestručne ili rade pod pritiskom politike, piše Večernji list.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*