Hartera #6, dan drugi

Kyuss  John Garcia Hartera atari teenage riotOvogodišnja Hartera drugog dana, u petak, ponudila je očekivano histrični napada berlinskih Atari Teenage Riot, ali i fenomenalno mistično putovanje Fuck Buttonsa.

Drugog dana na Harteri je unatoč bombastičnim imenima bilo znatno manje posjetitelja nego u četvrtak. Razlog tome ponajviše leži u besplatnom ulazu prvog dana, ali i nedostatku velikih headlinera.
Ispada kako Atari Teenage Riot, Fuck Buttons i Erol Alkan nisu baš neki ticket selleri što je zaista šteta jer su gosti tijekom petka mogli vidjeti zaista nekoliko zanimljivih nastupa.
Novitet ovogodišnje Hartere je i tzv. Elektro svetište, prekrasno (pre)uređena stara tvornička zgrada koja je ove godine u potpunosti inspirirana svjetskim religijama. Tako se u hodn icima i nišama kriju kutci inspirirani katoličkim, budističkim, židovskim, astečkim religijskim insignijama, a posebno mjesto zauzima portret aktuelne premijerke Jadranke Kosor s anđeoskim krilima. Na kraju tog psihodeličnog koridora nalazi se DJ pult iza kojeg se nalazi “srce Isusovo” iz kojega se rasipaju zrake ljubavi. Vodeći autor ovog, ali i uređenja ostalih prostora Hartere je Damir Martinović Mrle iz LETa 3.

Sljedeća postaja Hartere je nestvarno preuređena zgrada preimenovana u Hartera Hotel. Ovaj prostor opasno konkurira veličinom glavnom stejđu na kojem su tek stotinjak prisutnih zabavljali sveprisutni Dubioza Kolektiv. Ideja da glavni program počinje nešto kasnije se pokazala djelomično uspjelom jer na Harteru očito posjetitelji ne dolaze prije ponoći. Zbog toga niti Atari Teenage Riot nije vidjelo puno više ljudi.

Bend se nakon razlaza prije deset godina ponovo okupio u siječnju ove godine i odmah krenuo s live nastupima. U ožujku su izbacili novu skladbu, Activate, s kojom su predstavili i  MC CX Kidtronik koji se moglo čuti i u Rijeci. Na žalost, Hanin Elias se nije vratila u bend pa se mikrofona uhvatila i prekrasna Nic Endo.

Predvođeni karizmatičnim Alecom Empire krenuli su od samog početka beskompromisno. Furiozna elektronička hardcore baraža potpomognuta snažnim razglasom i još impresivnijim lightom prvenstveno je “zblesirala” mnogobrojne fotoreportere koji su se nagurali u prostoru između ograde i stejđa. Atari za one neupućene je najjednostavnije opisati kao “hardcore verziju Prodigyja na amfetminima“. Tonac s dobro montiranim čepovima u ušima ofrljio je ATR “do daske” tako da je sve prštalo od “srednjih i visokih”. Glazbeno  to danas nije toliko dojmljivo kao pred dvadesetak godina kad su Alec i društvo iskombinirali berlinsko-roterdamski tehno ritam, semplirane Kerry Kingove gitare i izvikivanje političkih parola. Koliko je to tada zvučalo futuristički to je danas retro, od prilike kako su scenaristi SF filmova tipa Johnny Mnemonic ili Barb Wire pokušavali predvidjeti soundtrack (mračnog) totalitarnog svijeta skore budućnosti. Ispada kako su hitovi kao Revolution Action, Start the Riot i Too Dead For Me ipak dio nekadašnjeg bunta utopljenog u sveprisutnom konzumerizmu i globalnoj politici.

Istovremeno s ATR u Hartera Hotelu nastupao je brooklynski duo Sleight Bells. Predvođeni zgodnom Alexis Krauss priredili su jedan simpa nastup.  Alexis je totalno izgarala na sceni i podizala nabrijanu atmosferu. Za vrijeme  nastupa bila je nekoliko puta “u publici”, skakala po ekipi, grlila se ljubila, penjala po zvučnicima. Uz Alexis u bendu je još i gitarist i autor songova Derek E. Miller koji hrpom masnih metal riffova stvara podlogu za pop vokale. Zvuk se najjednostavnije može opisati kako dosta “sj***n”, uz konstantno krčanje, preskakanje i brdo zmazanoće. Unatoč toj sveopćoj buci Bellsi su zapravo ponudili jedan, doduše jako pomaknut, pop nastup koji očito ima mnogo fanova među “ekipom s naočalama” kakve nije nedostajalao na ovogodišnjoj Harteri. Definitivno band koji se mora pratiti kako će se dalje razvijati .

Za razliku od ATR Fuck Buttons unatoč “bedastom” imenu dočaravaju pravi zvuk budućnosti koja je tu. Mračni elektro drone iz kojega se javljaju trance ritmovi odlično je “legao” u Hartera hotelu. To je bilo i prepoznato od publike koja se u znatno većem broju no na ATR-u natiskala u dvorani.

Fuck Buttons su dvojac koji dolazi iz Bristola očito inspiriran Aphex Twinom s jedne strane i Sunn o))) s druge. Nije ni čudo da su zbog live actova i osebujnog pristupa glazbi trenutno jedno od najtraženijih imena na elektrosceni. Vješto se poigravajući glazbenim stilovima koji sežu sve do noisea stvaraju psihodeličnu atmosferu koja na trenutke ide od mantričkog ritma do ravnog, tek neznatno oscilirajućeg “debelog” basa ili sempliranja distorzirane gitare . Za ljubitelje potrganih ritmova Buttonsi zbog toga definitivno mogu biti  premonotoni, dijelovi stvari se mijenjaju relativno sporo no treba im dati “kredita”. Definitivno preporuke da se nikako ne propusti pri nekom od sljedećih nastupa. Stvarno zanimljivo iskustvo uz pohvale i bendu i organizatorima i publici.

Jedan mali elektronski bombončić bio je i na Red Bull Music Academy Flooru. Tu je nastupio rumunjski DJ Cosmin TRG, majstor koji se vješto poigrava derivacijama house glazbe koja povremeno odlazi na sam prag techna s ogromnim basom kakav se prije čuo kod dubbera i dubstepera. Cosmin radi baš finu plesnu glazbu koju sam definira kao neo-soul, što i nije daleko od istine. Ono što se moglo čuti na Harteri moglo bi proći bez problema i na “šminkerskim destinacijam na Jadranu”, ali i kužerskim zabavama, kakva je ova, uostalom i bila. Sve je dodatno bilo upotpunjeno poznatim vizualizacijama viđenima na Illectricityju i ostalim CFSN eventima.

Istovremeno s Cosminom na veliki Tuborgov Stage izašao je Duke Dumont koji je, očekivano, imao puno bolju potporu iz publike nego prethodnici te večeri na ovom flooru. Kako se počelo daniti kod dežurnih hangera u dvorištima energija je očekivano padala dok su u dvoranama neumorni DJ-i završavali svoje setove. Ovo se ponajviše odnosi na Erol Alkana koji je opravdao ime jedne od vodećih zvijezda šeste Hartere. mdc –> thnx to MG i Andrej Vlasimsky

HARTERA2010, Rijeka, Croatia, 11.06.2010.


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*