Illectricity festival ’09: završna večer

medika tribina zagreb05/12 dvorana Jedinstvo (stara tvornica pored kluba Močvara, Zagreb)
Ovogodišnji Illectricity završiti će se velikim partijem u tvornici Jedinstvo na kojem će nstupiti ponajbolja imena svjetske subelektro scene.

Nastupaju Jon Hopkins (domino / UK), Peverelist (punch drunk / UK), Cooly G (hyperdub / UK), D-Bridge (club autonomic / UK), Josip Klobučar live (eklektik records / HR), CFSN djs (feelipa, funk guru, phillipe, dubway) uz light objects, screen setup i vizualizacije by CE60, Symon sez, Liik i Onoxo.

22-05 / 45 kn u pretprodaji, 55 kn na blagajni!
pretprodaja: Prostor (Mesnička 5), Kingston (Radićeva 3)

o izvođačima:

Jon Hopkins (domino / UK)
Albumi mu se mogu opisati kao eksperimentalna elektronika na prijelazu žanrova: lepršave melodije odjednom nadvladane brutalnim bassom, ritmička paleta koja bi mogla obuhvatiti koliko dubstep, toliko i techno partyje, kao i predstavu suvremenog plesa. Za live set, Jon se preobražava u potpunog ravera! I to je to što od njega možete očekivati: nezaboravan rave koji vam neće ni sekunde dati da stanete! Jon je karijeru započeo kao klavijaturist Imogen Heapa, a s prvim solo albumom Opalescent iz 2001. počeo je graditi svoje ime pod okriljem Just Music labela. S drugim albumom Contact Note iz 2004. krenule su i usporedbe s Brian Enom. Glas je nekako došao i do samog tate-mate, pa Eno i Hopkins od tada surađuju na različitim projektima. Uslijedila je kooprodukcija Coldplayevog Viva La Vida Or Death And All His Friends albuma and the rest is history! Srećom je pored brojnih suradnji, među kojima treba spomenuti i onu s Massive Attackom, Herbie Hancockom i David Holmesom, Jon ipak našao vremena i za svoj treći album, remek djelo Insides objavljeno na Dominu prošle godine. Jon je u zadnje vrijeme poharao sve moguće svjetske festivale, upravo se vratio s još jedne američke turneje i mi jednostavno ne možemo dočekati da podijelimo sreću s vama!

Cooly G (hyperdub / UK)
Radi se o jednoj od najoriginalnijih producentica koja se pojavila sa UK House (UK Funky) valom koji je nedavno zapljusnuo londonsku a onda i svjetsku klupsku scenu. Cooly ima jedinstveni pristup žanru kojim Funkyu daje potpuno novu dimenziju: puno bassa i beatovi koji podsjećaju na stari Chicago house, ali s dozom onog danas tipično londonskog, grime, edgey pristupa. Rezultat je deep-house-tribal-dubstep vibe, kako svoj sound opisuje sama Cooly, apstraktni dubby, post-garage beatovi. Njeno prvo izdanje na Hyperdubu je singl tjedna prema Guardianu, “one to watch” prema Independentu,

Peverelist (punch drunk / UK)

Bristol danas predstavlja jedan od epicentara novih kretanja u elektronskoj glazbi, a jedan od glavnih faktora bristolske scene je upravo Tom Ford, poznatiji kao Peverelist. Osim što je vlasnik najutjecajnije bristolske trgovine vinilima Rooted records, Peverelist je 2006. pokrenuo Punch Drunk, label koji danas predstavlja referencu za sve slušatelje i DJ-eve u potrazi za inovativnom UK bass glazbom. Za veliki uspjeh labela najzaslužnija je ipak Peverelistova vlastita produkcija. Inspiriran Jungle i UK Soundsystem kulturom, Peverelist je stvorio jedinstven zvuk koji pripada dubstepu i koji je osvojio ljubav publike, ali i cjelokupne scene i kritičara. Osim naravno za Punch Drunk, Peverelist je izdavao i za Tectonic i Skull Disco, te radio remikseve za Shackletona, Polea i Sheda. Njegove stvari vrte artisti kao što su Hot Chip, Modeselektor, DJ Pete, Laurent Garnier, Kode9, Appleblim & Pinch. Upravo je izdao svoj prvi album Jarvik Mindstate, nazvan po znanstveniku Robertu Jarviku iz Michigana koji je izmislio prvo mehaničko srce.

d-bridge (club autonomic / UK)

D-Bridge je jedan od pionira drum’n’bass-a. Sa svojim Exit Records labelom, kojega je pokrenuo u 2003, D-Bridge i danas gura cijelu stvar naprijed, uvodeći spoj d’n’b-a i elektronike koji nagovješta još neistražena područja elektronske glazbe. Nakon uspjeha kojega je postigao njegov prvi solo album The Gemini Principle, po mnogima najbolji d’n’b debut album od Breakagevog This Too Shall Pass, D-Bridge i u 2009. nastavlja biti kreativnom silom čitavog žanra, te se povezuje sa producentima kao što su Instra:mental, Goldie, Burial, Martyn i Skream. Do kraja godine na Exitu bi trebao izaći i novi Black Pocket album, kojeg tvore D-Bridge i njegov brat, poznati producent Steve Spacek. Osim svojom uvijek inovativnom produkcijom, D-Bridge osvaja nove fanove i svojim brojnim nastupima, poznatima po besprijekornoj kombinaciji deep i žestokog d’n’b-a, kao i svojim mjesečnim Club Autonomic podcastom kojega priređuje zajedno sa Instra:mental dvojcem pod imenom Plus Ultra. Samo posljednji Club Autonomic podcast bio je downloadan 30.000 puta! D-Bridge je ovih dana završio jubilarnu 50. Fabric Live kompilaciju, a Fabric Live serija kompilacija predstavlja nakon DJ Kicksa definitivno najjaću seriju DJ mikseva ikad.

Josip Klobučar (eklektic records / HR)

Josip Klobučar svoju je kreativnost ipak odlučio ganjati na polju plesne elektronike, a kvalitetu njegove produkcije potvrdili su i labelovi na kojima je izdavao – Perfect Toy Records, 4lux, Eklektic records. Trenutno priprema novi EP koji izlazi na Eklektiku početkom 2010, a njegov live set rasplesat će vas kombinacijom reggaea, soula, hip-hopa i eksperimentalne elektronike.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*