Impulse festival

 zagreb prosvjedi17.-26.03. Rijeka
Impulse festival obuhvaća različita događanja kojim se želi promovirati urbanu kulturu, posebno njezin glazbeni segment.

Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događaje (koncerti, filmovi, likovna umjetnost, tribine) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala, a promišljanje glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvara nove, drugačije poglede na samu glazbu, te općenito na koncertnu i klupsku kulturu.

Jedan od željenih ciljeva Impulse festivala je međusobno povezivanja sličnih i srodnih kako osoba tako i organizacija koji se bave glazbom. Uz glazbeni program održati će se dva razgovora:

AUTORSKA PRAVA U GLAZBI, na rasporedu je u srijedu, 19. 03. od 19 sati u klubu Palach. Uvijek aktualne teme kao što su: zaštita intelektualnog vlasništva u RH, posebnosti zaštite autorskih i srodnih prava na glazbenim djelima, na koji način se štite autorska prava glazbenika u RH, usporedba hrvatske s inozemnim praksama, (ne)zadovoljstvo postojećom zakonskom praksom, alternative raspraviti će gosti: doc. dr. sc. Ivana Kunda (Pravni fakultet u Rijeci), Milan Majerović Stilinović (HDS – ZAMP), Romana Večerić (HDS – ZAMP), Olja Dešić (HGU Rijeka), Vedran Meniga (Seasplash festival), Damir Batarelo (Savez udruga Molekula)

Tema druge tribine je IZAZOVI KLUPSKE GLAZBENE SCENE, koja je zakazana za subotu, 22. 03. s početkom u 19 sati, u klubu Palach. Uz goste Irena Povše (Buba Booking, Ljubljana), Mate Škugor (Žedno uho, Zagreb), Miran Rusjan (Moonlee records / Indie- grad, Ljubljana), Bojan Bojkov (Lynx Lynx Music, Zagreb), Danijel Badanjak (klub Močvara, Zagreb), Goran Boneta (PUK, Rijeka) imati ćete priliku na jednom mjestu sagledati temu klupske glazbene scene u cjelini, počevši od problematike organizacijskog dijela, promocije, pitanja publike, relacija organizator-klub, medijske prezentacije…

Klub Život biti će domaćin nastupa vokalno-slikovno-instrumentalnog benda Žen iz Zagreba u petak, 21.03. od 23.30h Kako i sam naziv benda pomiče normativna ograničenja, tako je i njihov glazbeni izričaj u potpunosti u opreci s nametnutim žanrovskim glazbenim definicijama. Najbolje se može opisati njihovu glazbu kao spoj kraut-post-math-dreamy-synth-psy-indie rocka. Njihov debitantski album “I onda je sve počelo” izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija) zauzeo je visoka mjesta kad je riječ o prošlogodišnjim izdanjima uopće.

Subotnji (22.3.) program započinje od 12 sati sajmom ploča u Kružnoj ulici. Na jednom mjestu naći će se preko 15 izlagača bilo da je riječ o kolekcionarima ili pak službenim trgovinama.Sajam je potaknut željom za godišnjim okupljenjem zaljubljenike u gramofonske ploče ali i glazbenu kulturu općenito. Večer završava posebnim programom pod nazivom RADIJSKI DJ SESSION by N.M.BANGAVI!
Naime, N.M. Bangavi vrti sve moguće i nemoguće plesne hitove na pločama!
Ples do jutra za sve generacije!

Filmski dio festivala zaokružuje premijera filma “Posljednjih 100” u klubu Palach. Dokumentarni film riječke redateljice Morane Komljenović “Posljednjih 100” prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti kultnog riječkog kluba Palach. Svojevrsni je to memento jednom razdoblju riječke klupske scene, ne pitajući se za prošlost kluba, film prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposlenici i voditelji kluba, odbrojavajući sate do kraja (ili novog početka?). Film je realiziran u produkciji Fade In iz Zagreba uz ko-produkciju Zagreb filma.

U ponedjeljak, 24.03. takodjer u Palachu osvrnuti će se na rad engleskog kantautora Nicka Drakea, a povod za to je 40godišnjica njegove smrti. O Nick Drakeu kako to obično biva napisano je mnogo više nakon njegove smrti nego za života, njegovi albumi smatraju se vrhuncem britanske folk-rock scene i kantautorskog žanra uopće. Kroz osvrt na Nicka Drakea voditi će prisutne dobar poznavatelj njegovog rada Ronald Rajković. Ujedno na jednom mjestu kroz glazbeni opus biti će i dostupna kompletna diskografija na autentičnim izdanjima uz neizostavni literarni dio. Glazbenom osvrtu svojim nastupom pridružit će se akustični freak-folk one-man projekt Pjover. Ovaj nastup promocija je njegovog samoizdatog albuma imena “PlinkPlonk.”

Festival se odvija na više riječkih lokacija : Mali salon, Klub.-Rijeka, Palach, Tunel, Život, Art-kino Croatia

organizatori: Udruga Diston i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*