Istra kao (novo/staro) središte elektronske glazbe?

Punta Christo Štinjan Pula partyJoš od 2003. godine kad je Rovinj bio domaćin MTV Valkana Beach festivala, organizatori su uvidjeli da grad, kao i cijela Istra, ima potencijala za organiziranje događanja s elektronskom glazbom. Dio situacije u Rovinju predstavlja Matea Lacmanović.

Underwater Overground, Seasplash, Rabac Summer Festival, LabIN24seven Summer Festival, Umagination, Outlook, razni studentski Spring Break festivali samo su neki od vodećih događaja koji će pod okriljem elektronske glazbe napuniti budžet organizatora, Istarske županije, a na kraju krajeva i kasicu-prasicu koja se nalazi na Markovu trgu u Zagrebu.
Nedavno su u Rovinju gostovali The Shapeshifters, britanski DJ dvojac koji je rasplesao nekoliko tisuća mladih studenata na Spring Breaku. Prema mišljenju Marija Gigovića, ovlaštene osobe za odnose s javnošću u promociji koncerta Shapeshiftersa, house glazba je najprikladnija za ljeto i mlade, te kako Istra ima budućnost u tom smjeru no napomenuo kako se ne smiju zanemariti i negativne strane velikih događanja u maloj sredini. – Organizatori, kao i grad domaćin znaju da postoji određeni rizik od šteta prilikom provođenja festivala, međutim to ovisi od osobe do osobe, od grada do grada. Kad se mladi napiju, samo nebo je granica, kaže Mario.

Prisjetimo li se prošlogodišnjeg Spring Breaka u Rovinju pod organizacijom Splashline agencije iz Austrije, uvidjet ćemo kako je van kampova u kojima su studenti bili smješteni napravljena financijska šteta kroz razbijanje kontejnera, stupova i ostalo demoliranje grada.

Daniel Smoković iz tvrtke koja je dovela Shapshifterse rekao nam je kako je zadovoljan odazivom, te kako nije bilo nikakvih problema s gradom Rovinjom pri dogovoru oko organizacije partyja: – Vidim da se publika rado odazvala i nadam se da će biti potrebno opet organizirati sličan događaj na svačije zadovoljstvo. Zaštitari su nam potvrdili kako nisu morali intervenirati, dok je službena izjava djelatnika hitne pomoći bila ista.
Osim Shapeshiftersa, u Rovinju je nastupio i Matteo Bonassin Barzu koji smatra da je trenutna house scena u Istri zadovoljavajuća.

Ako nastavi ovim tempom može se zaključiti kako će Istra (p)ostati jedno od prepoznatljivijih destinacija u ovom dijelu Europe kad je u pitanju elektronska glazba, ljetni partyji i razuzdani provodi. Što se tiče sprječavanja vandalizma po gradovima, najveći dio posla mora preuzeti policija koja će, isto kao što rade s domaćim stanovništvom, pobrinutio i o turistima koji ne poštuju naše gradove i uzrukuju štetu.

Ukoliko ste željni kvalitetne elektronske glazbe, ovo ljeto diljem Istre možete uživati na događanjima elektroničke glazbe svih pravaca, od najkomercijalnih kao što su Niki Belucci, Guette i Tiesta, Paola Barbata do nekoliko trance, dubstep i reggae o kojima ćemo još pisati na planetmagazin.net.@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*