Izrada protestnog materijala u Molekuli

radionicu cirkuskih vještina15.-18.10. Molekula (Delta 5/1), Rijeka
Unutar festivala Moje, tvoje, naše održat će se radionica izrade protestnog materijala pod vodstvom Škart kolektiva iz Beograda i Cactus iz Londona.

Tijekom tri radioničarska dana sudionici će se, zajedno sa stručnim vodstvom, baviti temom Solidarnosti, koja je ujedno i tema ovogodišnjeg MTN-a. Radionica će započeti prezentacijom rada kolektiva Škart i Cactusa, a sudionici će biti upoznati i s radom drugih političko i socijalno angažiranih dizajnera diljem svijeta.

Za vrijeme radionice, ograničen broj sudionika bavit će se analizom i vizualizacijom riječi solidarnost. Sudionici će prema vlastitom izboru odlučiti žele li raditi lokalnu ili možda međunarodnu kampanju. Kada idejna rješenja budu do kraja osmišljena otiskivat će se na velikim formatima tehnikom sitotiska, a svoju “premijeru” doživjet će na ulicama Rijeke, a možda i šire.

Radionice će se održavati u prostoru Molekule (Delta 5/1) u Rijeci.
Trajat će tri dana od 15. do 18. listopada s početkom u 10 sati.
Broj sudionika je ograničen.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje ispunite jednostavan upitnik koji se odnosi na opće podatke o sudinicima i pošaljete ga na e-mail kate@drugo-more.hr najkasnije do 10. listopada ove godine.

Upitnik za potencijalne polaznike radionica

* Ime i prezime:
* e-mail:
* Telefon/mobitel:
* Zanimanje (ako ste student navedite smjer):
* Da li ste član neke udruge ili inicijative? Navedite…

o voditeljima radionice:

Cactus magazin je projekt započet u Londonu 1989. godine. Bio je nadahnut mailartom (umjetnost koja poštanski sistem koristi kao medij), suradnjom sa brojnim umjetnicima na području istočne/sjeverne Europe, političkim ličnostima i naposljetku jednim drugačijim pristupom grafičkom dizajnu.

Cactus je komunikacijska mreža koja svakih šest mjeseci objavljuje kolekcije radova iz cijeloga svijeta.

Ovaj neprofitan projekt ima za cilj ostvariti i potaknuti razmjenu ideja s područja kulture, ne radeći selekcije te na taj način pružiti ljudima priliku da predstave svoj rad globalno, bez cenzure, s potpunom slobodom izraza.

Da bi mreža opstala i dalje, ona se oslanja na međusobnu suradnju svih aktera, njihovoj obostranoj komunikaciji, zajedništvu, a ne bavi se jednosmjernim promocijama pojedinaca.

Više na: www.cactusnetwork.org.uk

Grupa Škart je osnovana 1990. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bazirajući saradnju na stalnom produktivnom sukobu, grupa svojim samizdat/samodat radovima (ukrštanjem dizajna, poezije, muzike i raznih neimenovanih formi) ispituje i obilježava granična područja društvenog aktivizma i umjetničkog djelovanja. Nakon prvih 10 godina rada u studijskoj grupi, Škart od 2000. godine inicira nove kolektive:

* Horkeškart, 40-člani škart-hor-i-orkestar (trenutno, pod nazivom Horkestar, ulazi u desetogodišnjicu postojanja i zauzima posebno mjesto muzičke off’-scene);
* Ženske i Muške vezilje Novih kuvarica (desetogodišnja upornost da se putem tradicionalnog veza kaže/pokaže stav različitih autora, od domaćica i radnica do penzionerki) o porodičnom, socijalnom i političkom okruženju rezultira neprestanim akcijama i nepredvidivim izletima u druge medije;
* Proba, muzičko-scenski kolektiv (serijom Javnih proba dekonstruira formu priredbe i pretvara publiku u ravnopravne aktivne izvođače);
* Pesničenje/Poetrying, poetska platforma za glas “druge strane” (jedini svakomjesečni festival u regiji, koji okuplja brojne otpisane aktere i zanemarenu publiku i započinje novu fazu samofinanciranog izdavaštva i besplatne distribucije).

Izbor iz produkcije: Q – retko slovo, Tuga, Armatura, Bonovi za opstanak, Tvoje govno – tvoja odgovornost, Nove kuvarice, Magla, Šta pitaš kad niko ne pita?

Škart-radionice, prezentacije i akcije izvode se u Europi, Americi i Aziji.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*