Javni poziv za vizualno rješenje instalacije modela sudioničkog upravljanja u kulturi

Savez udruga KAoperativa raspisuje Javni poziv umjetnicima za dostavu rješenja instalacije modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Instalacija će se postaviti u prostoru Urbanog parka u Karlovcu.

Poziv je namijenjen pojedincima i grupama autora.
Javni poziv otvoren je od danas, 31. siječnja 2020. do 6. ožujka 2020. godine.

Zgrada Hrvatskog doma za korištenje je otvorena 1932. godine i sve do sredine 80-tih godina prošlog stoljeća predstavljala je središte društvenog života u Karlovcu. U Hrvatskom domu održavale su se kazališne predstave, čajanke, revije i festivali, sajmovi, plesnjaci i koncerti. Na velikoj pozornici i na maloj sceni nastupali su Idoli, KUD Idijoti, Majke, LET 3, Darko Rundek, Borghesia, EKV… Od kraja 80-tih godina do danas, velika dvorana je van funkcije, a za javnost je otvoren prostor male scene, kojom od 2015. godine upravlja Savez udruga KAoperativa. Na Maloj sceni HD redovno se održavaju radionice, partiji, koncerti i izložbe. Prostor, odnosno programi, godišnje broje oko deset tisuća posjetitelja. U partnerstvu s Gradom Karlovcem, vlasnikom prostora, Savez udruga KAoperativa provodi projekt Hrvatski dom u centru, u okviru kojeg se raspisuje ovaj javni poziv. Projekt sufinancira Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda. Projektom se promiču načela sudioničkog upravljanja u kulturi i stvaraju preduvjeti za pokretanje društveno-kulturnog centra Hrvatski dom. Sudioničko upravljanje u kulturi podrazumijeva ugradnju participacije, tj. odnosa suradnje i podjele ovlasti s građanima i zajednicom kojoj i pripadaju javni resursi o kojima se odluke donose. Suradnja civilnog i javnog doprinosi uključenosti građana u stvaranje prostora i sadržaja, čime se potiču osjećaji pripadnosti i solidarnosti u zajednici.

>>>

Tijekom projekta uređuje se dio interijera i eksterijera Hrvatskog doma. Na zelenoj površini uz lijevo krilo zgrade, u svibnju 2020. godine otvoriti će se Urbani park HD, u kojem će se sve do listopada redovno odvijati glazbeni, rekreativni, književni, kazališni i kreativni programi s ciljem pružanja sadržaja na otvorenom, razvijanja različitih publika i korisnika kao i pokazati potencijal budućeg društveno – kulturnog centra.

Instalacija treba odražavati gore navedene tendencije revitalizacije prostora, s naglaskom na urbani park i upravljanje prostorom . Ključni pojmovi: suradnja, razumijevanje, potpora, tolerancija, društvenost, kultura, zajednica, ugoda, sloboda, znanje, transparentnost. Na javni se poziv mogu dostaviti isključivo originalni, autorski radovi. Na javni se poziv mogu javiti pojedinci i grupe autora.

U okviru jedne prijave, moguće je dostaviti najviše tri prijedloga / vizualna rješenja.

Smjernice
– s obzirom da će instalacija biti postavljena u Urbanom parku, odnosno na otvorenom prostoru, nužno je da bude izvedena od trajnog/stabilnog materijala;
– prostor za izradu instalacije autor osigurava sam;
– dopušteno je i poželjno koristiti se recycle/reuse tehnikama;
– prilikom prijave, autor mora priložiti: koncept rada, nacrt rada, životopis i portfolio.

Važna napomena; pri izradi instalacije modela biti će potrebno voditi brigu o elementima vidljivosti Europske unije, odnosno Europskog socijalnog fonda i nadležnih provedbenih tijela.
Autor/i odabranog rješenja elemente vidljivosti biti će obvezni uključiti prema uputama nositelja projekta – Saveza udruga KAoperativa.

Svi radovi, zajedno s obaveznim prilozima, šalju se e-mailom na adresu kaoperativa@gmail.com.
Rok za dostavu radova je petak, 6. ožujka 2020. godine.
Odluku o odabranom vizualnom rješenju donijeti će Programsko vijeće Urbanog parka HD, u roku od 15 dana, a objava rezultata biti će na web stranici kaoperativa.org u ponedjeljak, 23. ožujka 2020. godine.

Savez udruga KAoperativa, kroz projekt Hrvatski dom u centru osigurava autorski honorar za odabrano vizualno rješenje, ukupnog troška 3000,00 HRK. Trošak materijala za izradu instalacije osigurava Savez udruga KAoperativa u maksimalnom iznosu 7000,00 HRK.
Za sva pitanja slobodno nam se obratite na e-mail kaoperativa@gmail.com, telefonom na broj 095 322 1214 ili osobno u ured Saveza udruga KAoperativa (Hrvatski dom, Kurelčeva 4).
Projekt Hrvatski dom u centru (UP.04.2.1.0022) provodi Savez udruga KAoperativa u partnerstvu s Gradom Karlovcem. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 947 612,50 kn. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1 655 470,63 kn (85%). Projekt traje 24 mjeseca, od 29. listopada 2018. do 29. listopada 2020. godine.
Više o projektu možete saznati na web stranici Saveza – www.kaoperativa.org i na Facebook stranici projekta – Hrvatski dom u centru.

Javni poziv raspisuje se u okviru projekta Hrvatski dom u centru, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*