Jedemo li europsko smeće?!

Državni službenici govorili su u “mesnoj aferi”: Uvozimo meso iz prošlog stoljeća jer meso je zdravo bez obzira na to koliko je staro. O uvoznom voću i povrću se već sprdaju i u američkom veleposlanstvu u Zagrebu. U internom dopisu koji je došao do Andree Arežine, kaže se da povrćem koje uvozi, Hrvatska pomaže smanjivanju otpada.

Više od 70 posto voća i povrća u Hrvatskoj druge je klase, tvrdi autor teksta u Buzin Buzzu, internom listu američkog veleposlanstva. Nedavni posjet supermarketima u Hrvatskoj i u Europskoj uniji, piše autor, pokazao je razliku u kakvoći, pa čak i u trgovačkim lancima koji pripadaju Europskoj uniji.
– Roba druge klase, vani predviđena za preradu ili otpad, dolazi na naše police. Gledajući s vedrije strane, kaže autor teksta za list američkog veleposlanstva, Hrvatska tako pomaže smanjivanju otpada. S time se slažu i naši proizvođači.
– Sve nerazvijene zemlje su zapravo smetlišta razvijenih zemalja, ističe predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić.
– Na svjetskim veletržnicama naši prekupci često kupuju robu koja je stara i lošije kvalitete, doznajemo. Čekaju onu robu koja se ne proda taj dan, onda drugi dan dobiju u pola cijene ili trećinu cijene i onda se ta roba uvaljuje u naše špedicije i završava diljem Hrvatske, postupak pojašnjava Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.
Po cijenama jednaka višoj klasi voća i povrća u EU, po kakvoći kudikamo lošija, po izgledu neusporediva. Događa se da i industrijska roba koja je dobivena besplatno, kod nas se prodaje kao druga klasa, pa i po relativno visokim cijenama, ustvrdio je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić.
Usput, kako tvrde izvori, staro voće i povrće od prošlogodišnjih europskih berbi često završi na našim policama krivo deklarirano. Na papiru, prema zakonu i pravilnicima, sve je usklađeno s EU-om i sve je u redu. U praksi, kažu, stvar je sasvim drukčija.
– Stanje je katastrofalno, kaotično i potpuno nesređeno. To se provlači niz godina. Neki dan priča o mesu, ali to je priča i u hrvatskom povrćarstvu, rekao je Zagorec.
Autor američkog teksta poručuje hrvatskim kupcima da sami naprave pritisak na trgovce. Iz američkog veleposlanstva poručuju kako ovaj tekst ne odražava stajalište američke vlade ili veleposlanstva, već je produkt primjećivanja američkoga građanina s trenutačnom zagrebačkom adresom.
izvor: zamirzine.net


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*