LAIBACH izvode KUNSTDERFUGE u Tvornici

LAIBACH KUNSTDERFUGE Tvornica zagreb29.11. Tvornica Kulture, Zagreb
Laibach će u Tvornici održati hrvatsku premijeru, a koja je ujedno i jedini nastup s ovim programom, svog posljednjeg materijala Kunst der Fuge. U specijalnoj postavi Laibach će izvoditi skladbe s Kunstderfuge albuma, odnosno dati svoje viđenje tajanstvenih Bachovih kompozicija. Audio vizualni spektakl s posebnim Laibach dodirom i svakako jedan od najočekivanijih koncerata sezone.Početkom svibnja diskografska kuća Dallas Records ekskluzivno je objavila novi album grupe LAIBACH imena LAIBACHKUNSTEDERFUGE koji sadrži preradu znamenitog djela »Die Kunst der Fuge« (»Umjetnost fuge«) Johanna Sebastiana Bacha. Glavnina ovog izuzetnog materijala nastala je još 2006. kad je Laibach pozvan u Njemačku da u okviru festivala Bachfest izvede svoju interpretaciju nekog njegovog djela.

U Leipzigu, gdje je Bach živio od 1723. do smrti 1750., svake godine se održava festival u cijelosti posvećen ovom velikanu barokne glazbe. Upravo u Leipzigu nastala je »Umjetnost fuge« jedno od najzagonetnijih djela u glazbenoj povijesti. Originalno Bach je nije napisao za neki specifičan instrument, ali se najčešće izvodi na orguljama ili u interpretaciji komornih orkestara. S obzirom da se djelo bilo nedovršeno, a i nije se znalo po kojem redu se trebalo svirati u cjelosti su je počeli izvoditi tek u 20. stoljeću kad ju je do kraja sistematizirao Wolfgang Graeser.

Laibach su kao svoje sredstvo interpretacije »Umjetnosti fuge« uzeli računala i software. Nastalo je nevjerojatno glazbeno remek djelo koje u duhu Wendy Carlos i njemačke glazbene avangarde ’70-tih predstavlja Bacha kao svojevrsnog začetnika elektronske glazbe.

Limitiran broj ulaznica za isključivo sjedeća mjesta u prodaji će se naći od petka, 31. listopada po cijeni od 120 kn, odnosno 150 kn na dan koncerta na službenim prodajnim mjestima:

Dallas Music Shop Zagreb, Masarykova 6
Dancing Bear, Gundulićeva 13
Tvornica Kulture, Šubićeva 2


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*