LaibachKunstderFuge: u svibnju izlazi novi Laibach

laibach kunst der fuge U svibnju, točnije 5.5. izlazi novi Laibach album LaibachKunstderFuge na kojem ekipa obrađuje Bachovo djelo “Die Kunst der Fuge“.

Materijal za album snimljen je još 2006. godine u Njemačkoj gdje je band na svoj način obradio Bachova djela. Tad je premijerno i izveden u sklopu prvog Bachfesta.

Bachfest se održava u Leipzigu, gdje je veliki kompozitor boravio od 1723. do smrti 1750. Tamo je i nastala je »Umjetnost fuge«, jedno od najzagonetnijih djela u glazbenoj povijesti. Ovo djelo Bach nije napisao za neki specifičan instrument, a najčešće se danas izvodi na orguljama ili u interpretaciji komornih orkestara. S obzirom da je djelo bilo nedovršeno, a i nije se znalo po kojem redu se trebalo svirati, u cjelosti su je počeli izvoditi tek u 20. stoljeću kad ju je do kraja sistematizirao Wolfgang Graeser.
Laibach su za izvedbu Bachova djela uzeli računala i posebne programe koje koriste kao instrumente što daje posebnu čar a J.S. Bacha i njegov rad postavljaju kao rodonačelnika elektronske, techno i računalne glazbe.
Osim J.S.Bachu Laibach svoj novi album posvećuju i Arnoldu Schoenbergu, Marcelu Duchampu, Kraftwerku, kapetanu Georgeu Hopeu Verneyu, Bobbyju Fischeru i Borisu Spaskiju. Cijeli materijal dodatno je za izdavanje producirao Iztok Turk.
CD izlazi za Dallas Records, a moći će se od 5.5. i downloadati na MUTE (EMI).

Laibach po izlasku novog materijala odlaze na kraću europsku turneju.
22.05.2008 Minhen 23.05.2008 Ženeva 24.05.2008 Den Haag 26.05.2008 Berlin 28.05.2008 Beč


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*