Muke po studentici 2: Bura

studenti u riječkoj buriNastavljamo s kolumnom Muke po studentici koju piše naša Matea Lacmanović.

Pozdrav, jeste se oporavili od vikenda? Nego, gdje smo ono stali? Ah, da! Evakuacija FFRi-a u ožujku tekuće godine. Naime, nova zgrada Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Rijeci izgrađena je u naselju Trsat koje je poznato po crkvi Gospe Trsatske, dvorani Mladosti, bivšoj vojarni i buri. Bura? Vjetar sjeverac koji nosi sve pred sobom! Tako je jednog zimskog dana skoro odnio naš fakultet. Riječani su bili skeptični kad su čuli da se na Trsatu gradi zgrada od 9 katova, no to nije spriječilo uzdizanje velebne žute zgrade. Kad je bura zapuhala, ulazna su vrata puknula (cijela su od stakla), prozori na zadnjem katu su popucali, čak su i vrata bila izbijena iz šarki. Tad je dekan sazvao izvanrednu sjednicu i objavio hitnu evakuaciju studenata i osoblja fakulteta.

Činjenica da su ljudi doslovno padali ispred zgrade vam pomaže predočiti kakva je to bura bila. Studentima nije baš teško palo preskočiti nekoliko predavanja i zatvoriti se u svoje brloge (čitaj: stanove), ali nije nam bilo ni svejedno dok smo gledali kako nam se prozori tresu, zgrada nesigurno giba, a drveće ispred faksa leluja. Vidjet ćemo kako će proći ova zima.

No nije bura ono što riječke studente najviše muči. Više nas zanima kad će se Građevinski fakultet preseliti u Kampus, zašto nije izgrađen studenski dom, zašto nova menza radi 11-16 sati? Lani je navodno i Građevinski fakultet imao problema s infrastukturom (ironično, ne?), a selidba im je odgođena – do daljnjega.

U idućem članku pročitajte gdje riječki studenti provode neformalan dio studiranja, odnosno gdje tulumare. Ostavljam vas sa starom latinskom uzrečicom, ujedno i motom moje bivše SŠ Zvane Črnje u Rovinju: non scholae, sed vitae discimus. Or do we ?@


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*