Na Maloj Sceni predstavljen projekt Hrvatski dom u centru

Na Maloj sceni HD održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Hrvatski dom u centru. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Karlovcem pa su konferenciji prisustvovali gradonačelnik Damir Mandić, zamjenica Andreja Navijalić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila-Ljubenko. Ispred Saveza udruga KAoperativa, nositelja projekta, na konferenciji su govorili: Denis Mikšić, predsjednik Saveza, Ivana Francišković Olrom, voditeljica projekta i Emina Mučići, asistentica na projektu.

Hrvatski dom u centru provodi se zahvaljujući sufinanciranju Europske unije, putem Europskog socijalnog fonda. Provedba projekta traje ukupno dvije godine. Ukupna vrijednost projekta je
1 947 612,50 kn.

Projekt je korak naprijed prema obnovi zgrade Hrvatskog doma i osnivanju društveno-kulturnog centra. Savez udruga KAoperativa trenutno po drugi put upravlja Malom scenom HD. Ovaj model civilno-javnog partnerstva naziva se sudioničkim upravljanjem u kulturi i smatra se zdravim demokratskim procesom, jer se temelji na povezivanju i stvaranju odnosa povjerenja s lokalnim vlastima, ujedno revitalizirajući napuštene javne prostore. Neki od primjera dobre prakse sudioničkog upravljanja u Hrvatskoj su dubrovački Lazareti, riječka Molekula i zagrebački Pogon. Tijekom projekta razvijat će se trenutni model upravljanja Malom scenom HD, kako bi se u budućnosti mogao primijeniti na prostor društveno kulturnog centra Hrvatskog doma. Kao pokazni primjer kulturnih i društvenih sadržaja koji bi se mogli održavati u budućem prostoru DKC-a, u drugoj godini provedbe projekta realizirati će se Urbani park, koji će se urediti uz zelenu površinu bočne strane Hrvatskog doma. Za potrebe Urbanog parka urediti će se i skladišni prostor, također na bočnoj strani zgrade.

Za uspješnu provedbu svih navedenih aktivnosti potrebna je dobra suradnja civilnog sektora, lokalnih vlasti i ustanova u kulturi, što prepoznaje i Grad Karlovac. Gradonačelnik Damir Mandić tijekom konferencije je istaknuo kako se partnerstvo Grada s civilnim sektorom pokazalo izuzetno dobrim i izravnim doprinosom razvoju nezavisne kulturne scene u gradu. Zamjenica Andreja Navijalić naglasila je kako će se iz uspostavljenih suradnji tijekom provedbe ovog projekta stvoriti temelji za osnivanje Karlovačkog kulturnog klastera, čime bi se značajno unaprijedila kultura scena Karlovca.
Iako će se na obnovu kompletne infrastrukture zgrade Hrvatskog doma još pričekati, ovim projektom će se unaprijediti odnosi civilnog i javnog sektora i napraviti prvi koraci prema boljoj budućnosti Hrvatskog doma.

Po završetku konferencije za medije, Grad Karlovac i Savez udruga KAoperativa potpisali su Sporazum o partnerstvu i suradnji na projektu Hrvatski dom u centru.

~~~~~~~~~~

Projekt Hrvatski dom u centru provodi Savez udruga KAoperativa u partnerstvu s Gradom Karlovcem. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 947 612,50 kn.
Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, program Učinkoviti ljudski resursi, u iznosu 1 655 470,63 kn (85%).
Projekt traje 24 mjeseca, od 29. listopada 2018. godine do 29. listopada 2020. godine. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga KAoperativa.

KONTAKT:
Savez udruga KAoperativa
Jurja Haulika 22, Karlovac
Mob: +385 95 322 1214
e-mail: kaoperativa@gmail.com
web: www.kaoperativa.org
Facebook: KAoperativa / MalaScena HD
Informacije o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*