Tribina “Niti s državom, niti s tržištem…”

medika tribina zagreb30.10. 19:00 Medika, Zagreb
U Medici će se održati niz tribina kojom se želi započeti rasprava o tome može li se proučavanjem klasičnih oblika korištenja i upravljanja komunalijama pronaći pravedniji pristup organiziranju grada, te ako je to moguće, jesu li današnji urbani pokreti u mogućnosti razviti kooperativne institucije koje bi bile sposobne upravljati takvim prostorima?

Kada bi se urbani pokreti usmjerili prema zahtjevu preuzimanja sredstava za proizvodnju u gradu i preuzimanju sredstava za upravljanje gradom otvorila bi se mogućnost za razvoj zajedničkih ili komunalnih dobara koje za svog subjekta nositelja ne bi imale niti državu niti tržište nego zajednicu, kooperaciju, grupu odnosno u konačnici sam pokret.

„Niti s državom niti s tržištem“ čuvena je fraza politologinje Elinor Ostrom, ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za ekonomiju koja je svoj rad posvetila istraživanju modela upravljanja zajedničkim dobrima putem raznih samoorganiziranih zajednica.

Ove hipoteze istražit će se u bivšoj tvornici Medika u Zagrebu, jednom od mogućih mjesta koja upravo prolaze svoju tranziciju prema zajedničkom urbanom prostoru.

Događaj se sastoji od niza višemedijskih prezentacija i javne tribine kao okosnice samog događaja:

1) Tribina o pitanjima zajedničkog dobra u gradovima

Gosti tribine:

Prof. dr. Ozren Žunec, Filozofski fakultet

Prof. dr. Zdravko Petak, Fakultet političkih znanosti

Prof. dr. Ognjen Čaldarović, Filozofski fakultet

Moderator tribine:

Emil Jurcan, dipl.ing.arh

2) Projekcija filma „Jedan dan u turopoljskoj zadruzi“

redatelj: Drago Chloupek, direktor fotografije: Aleksandar Gerasimov, produkcija: Škola narodnog zdravlja

19 minutni prikaz svakodnevice jedne od posljednjih velikih obiteljskih zadruga u selu Mraclinu u Turopolju snimljen 1933. godine. Film je prikazan na Drugom međunarodnom festivalu etnografskih i socijalnih filmova 1960. godine, 27 godina nakon nastanka, gdje je pod talijanskim naslovom “Grandi famiglie croate” izazvao svojevrsnu senzaciju na festivalu i zasjenio nove filmove.

3) Prezentacija mape “Crveni plan” – slika grada u kasnom kapitalizmu, Pulske Grupe
Pulsku grupu čini osam pulskih arhitekata okupljenih 2006. godine. Rad grupe prezentiran je na arhitektonskim fakultetima u Zagrebu, Istanbulu, Ljubljani i Veneciji, kao i na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju u svibnju 2008. godine i Bijenalu suvremene umjetnosti u Tirani 2009. godine. 2008. godine grupa je proizvela «Crveni plan Pule» kao korak u istraživanju neformalnog urbanizma Pule, služeći se informacijama objavljenim u lokalnim medijima tijekom godinu dana. Ovaj plan Pulska grupa smatra stvarnim urbanističkim planom svoga grada.

4)  Promocija novina “Otvoreni Muzil” građanske inicijative za Muzil “Volim Pulu”

Građanska inicijativa za Muzil “Volim Pulu” je mreža pojedinaca stvorena s namjerom upoznavanja zatvorenog vojnog područja Muzila u Puli. Osnovni zahtjevi inicijative su otvaranje tog područja te zajednička rasprava građana o njegovoj budućnosti. Inicijativu čine zainteresirani pojedinci, a ne grupe, udruge, institucije ni stranke.

5)  Promocija novog broja novina “Zarez” – dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja. Temat broja je «Grad Postkapitalizma”

Sve zajedno bit će uprizoreno u bivšoj tvornici MEDIKA (Pierottijeva 11, Zagreb) uz podršku raznih istomišljenika.

Kontakt:
komunal00@gmail.com
098 1376147


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*