Nova godina počela neredima, protestima ispred zatvora i okupacijama državnih zgrada

prosvjedi grčka athens atenaU ponoć, na Novu godinu, stotine demonstranata se okupilo ispred atenskog centralnog zatvora u Koridalosu gdje je zatvorena većina uhićenih sudionika prosinačkih demonstracija. Okupljeni su palili baklje, ispaljivali rakete i uzvikivali slogane podrške stotinama zatvorenika, koji su srčano uzvratili sa prozora zatvorskih ćelija. U isto vreme druga grupa demonstranata ometala je svečanost koju je gradonačelnik Atene držao na trgu Sintagma ispred grčkog parlamenta. Policija je morala napraviti gustu formaciju oko nezaštićene novogodišnje jelke, da je protestanti ne bi ponovo zapalili, kao što su to učinili nekoliko puta uoči Nove godine.

U Solunu, pola sata poslije ponoći, stotine demonstranata izašlo je na ulice u znak solidarnosti sa uhićenima, prošli su kroz glavni gradski bulevar. Kasnije tijekom sukoba s policijskim snagama podignute su zapaljne barikade i stradalo je nekoliko automobila, prodavaonica i banaka, a lakše je oštećena i jedna crkva.

Na Kreti su se stotine demonstranata okupile oko gradskih zatvora gdje su dočekali Novu godinu, a u isto vrijeme zapljene su novogodišnje jelke u Heraklionu, Kritu i Larisi. Grčku je takođe potresla serija napada na banke i državne instistucije. Prema medijskim izveštajima nekoliko minuta poslije ponoći spaljeno je osam banaka i četiri automobila u Solunu, jedna pošta i šest prodavnica u Ateni.

Izvor: LibCom


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*