Okupirana državna televizija u Grčkoj, prosvjedi i okupacije se nastavljaju

U utorak je tijekom vijesti i govora grčkog premijera grupa od 20 studenata upala u program državne televizije i poručila svojim sugrađanima – “Prestanite samo gledati – svi na ulice!”. Uz ovu akciju, prosvjedi se nastavljaju, a u Ateni je napadnuto i sjedište interventne policije.Tijekom jučerašnjih podnevnim vijesti grupa od 20 studenata ušla je u zgradu državne televizije NET i usred emitiranja govora grčkog premijera u parlamentu, na televiziji su prikazane njihove poruke, a nakon toga su vijesti prekinute i emitirane su reklame.
Ovakva akcija je bila očekivana jer je opći stav u Grčkoj da je državna televizija, koja bi trebala biti javna, zapravo “propagandni mehanizam” vlasti pa ovih dana niti ne donosi snimke policijskog nasilja. Tako je, primjerice, kada je jučer policija napala mirne prosvjede ispred središta policije, a što su privatne televizijske mreže prikazale, državna televizija samo prikazala studente i srednjoškolce u mirnom prosvjedu.

Jučerašnji dan su obilježili i napadi na sjedište intervente policije u Ateni, a danas su na Akropoli osvanuli transparenti koji pozivaju na solidarnost i masovno okupljanje na prosvjedima koji su već ranije najavljeni za četvrtak.

Jutros su u Ateni pobunjeni radnici zauzeli zgradu Opće konfederacije radnika Grčke, kako su sami objavili u svojoj izjavi, te je proglasili Slobodnom radničkom zonom, a za danas u 18 sati su sazvali otvorenu javnu skupštinu na kojoj će odlučiti o daljnjem djelovanju.

U utorak su u Solunu oslobođeni policajci koji su prošle godine pretukli ciparskog studenta Augustinos Dimitrios, a snimka tog prebijanja je objavljena i zgrozila je javnost, no grčko pravosuđe nije smatralo da je policajce potrebno osuditi.

U ovom trenutku ovaka odluka suda dodatno opisuje aroganciju državnog aparata, bez obzira govorimo li o vladi, sudstvu ili policiji, a ovo će vjerojatno samo pojačati opće nezadovoljstvo i “doliti ulje na vatru”. Ispred suda su se prosvjednici sukobili s policijom nakon što je objavljena oslobađajuća presuda.

Kasnije tijekom noći su u Solunu nastavljeni prosvjedi koji su još jednom podsjetili na ubojstvo Alexandrosa, a protekli su mirno.

Jutros je i službeno objavljeno da je ubojstvo Alexandrosa Grigoropoulosa nesretan slučaj, odnosno da policajac nije direktno pucao u skupinu mladih, unatoč izjavama više očevidaca da se upravo to dogodilo. Ovakav službeni zaključak svakako ne daje doprinos smirivanju situacije. mark; zamirzine


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*