Osmi Anarhistički sajam knjiga

stanica MIR stream nAnarhistički sajam knjiga, zagreb, anarhija, knjige30.3. – 1.4. Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
Osmi Anarhistički sajam knjiga baviti će se, između ostaloga, anarhizmom u regiji, direktnom akcijom, informacijskim tehnologijama i društvenim pokretima…
petak

Veći dio programa biti će posvećen razgovoru o povijesti anarhizma u regiji, problemima bilježenja te povijesti, te pokušati odgovoriti na pitanja poput onoga zašto anarhistički pokret, unatoč svojoj stalnoj prisutnosti nije nikad zaživio kao masovan pokret.

U tom duhu, na razgovor o povijesti dobro će se nadovezati skica za portret dvoje atentatora koji su upravo zbog svojih anarhističkih uvjerenja pokušali ubiti vladare, no „službena“ povijest ih nije zapamtila.

Subota će biti posvećena suvremenim temama od kojih se može izdvojiti dva razgovora i film: biti će riječi o direktnoj akciji kao metodi, pitanju (i)legalnosti i legitimnosti akcija, a sve nakon filma Raid On Reykjavik Reloaded, koji govori o uspješnom potapanju kitolovaca na Islandu i uništenju prateće industrije.

Drugi razgovor, usko povezan, je Umrežena revolucija: informacijske i komunikacijske tehnologije i socijalni pokreti, koji organiziraju Petar Jandrić  iz Zagreba i A3yo iz Hamburga, obojica anarhisti i visokoškolski nastavnici, kojima je ova tema bliska profesionalno i aktivistički.

Za kraj dana, slijedi razgovor o Fukušimi i nuklearnoj energiji, povodom godišnjice katastrofe koja je danas gotovo zaboravljena, ali posljedice su još uvijek tu, iako su nepoznate.

Osim ovih izdvojenih tema, na sajmu vas očekuje još dosta toga, od predstavljanja anarhističkih aktivnosti u Estoniji, do etičkog aktivizma, a ove godine će tijekom sajma biti postaljena i izložba pod nazivom Dvoje umjetnika, koju potpisuju Predrag Pavić i Marko Vojnić Gin. Uz to, biti će tu i nekoliko performansa i video intervencija.

Sajam se u subotu od 10 do 15 sati iz galerije Nova seli na Zrinjevac, gdje će biti postavljeni štandovi s knjigama, a ove godine će se održati i kazališni program za djecu.

Ove godine na sajmu sudjeluju izdavači, grupe i projekti iz zemalja regije, ali i Češke, Grčke, Engleske, Estonije, Njemačke, Italije.

Anarhistički sajam knjiga već osam godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane. Osnovna ideja sajma je predstaviti anarhističku/slobodarsku literaturu i djelovanje što širem krugu ljudi, te stvoriti mjesto susreta i otvoriti diskusije važne za sam pokret i društvo.

program sajma


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*