Otvorenje izložbe Vatroslav Kuliš: Radovi na papiru

6.11. 19.00 sati Galerija „Vjekoslav Karas“, Ljudevita Šestića 3, Karlovac
Karlovačka galerija „Vjekoslav Karas“ ugostiti će izložbu Radovi na papiru akademskog slikara Vatroslava Kuliša. Izložba se otvara u srijedu, 6. studenog i ostaje otvorena do 30. studenog.

Tijekom trajanja izložbe provodit će se edukativni program za djecu i mlade posvećen istraživanju boje i utvrđivanju znanja o boji kao likovnom elementu. Program su osmislili likovni pedagog Ivana Maradin i muzejski pedagog Marinko Pleskina.

„Izložba u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu predstavlja najnovije radove na papiru. Riječ je o galerijskim formatima horizontalno polegnutog kadra unutar kojeg se odigravaju ekspresivne likovne kompozicije naglašene geste i žestokog kolorizma. Inventivnim korištenjem slikarskog pribora i tehnika ostvario je izuzetno uzbudljive i svježe detalje, koji su međusobno skladno povezani u zaokružene kompozicijske cjeline. Kuliševe vatrene kugle, sunca i zvijezde, gibaju se znanim i neznanim kozmičkim stazama. Ritam njihovog rasprskavajućeg kolorizma širi prostor slike u beskraj, a oslobođena energija transcendira fizičku pojavnost slike. Ovi radovi su plodovi raskošno zaigrane slikarske imaginacije i stalnog Kuliševog dijaloga s umjetničkim srodnicima, velikanima koji su svoje umjetničko izražavanje hranili osobnim životnim iskustvom i na taj način ostvarili velike i vrijedne umjetničke opuse.“ (Antonija Škrtić, iz predgovora izložbi)

Vatroslav Kuliš (1951.) ostvario je vrijedan i pozamašan umjetnički opus prezentiran kroz brojne izložbe i kataloge te interpretiran u monografiji autora Igora Zidića u izdanju Školske knjige (2010.). Svojevrsna kruna njegova opusa bila je prošlogodišnja izložba Slike 1980. – 2012. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture RH.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*