Paradise Lost u Zagrebu !!!

PARADISE LOST ipak u Zagrebu5.12. Boogaloo club, Zagreb
Kultni britanski doomeri dolaze u Zagreb u okviru velike Faith Divides Us – Death Unites Us turneje na kojoj predstavljaju istoimeni novi album. Za zagrijavanje tu su kao predgrupe Samael i Omega Lithium.

Začetnici engleskog death doom metala PARADISE LOST povodom izlaska novog albuma kreću na turneju u sklopu koje ce posjetiti Zagreb 5.12.2009. u klubu Boogaloo. Kao support na turneji pridružiti ce im se i black/industrial metal bend SAMAEL, a kao lokalni support nastupa OMEGA LITHIUM, gothic/industrial metal bend iz Umaga.

Pod utjecajem ekstremnog vala metal glazbe, prve demo snimke benda Paradise Lost sadrže poprilično “prljav” i agresivan death metal zvuk sa death vokalima, ali s morbidno depresivnom tematikom. U to vrijeme stvoren je takozvani death / doom žanr kojeg su vjerno pratili, uz Paradise Lost, i My dying bride i Anathema, poznati kao Unholy Trinity, dok se baš za Paradise Lost smatra kako su zapravo stvorili spomenuti glazbeni pravac.

Bend u vrlo kratkom roku potpisuje ugovor za Peaceville Records te objavljuju 2 albuma za tu kuću – “Lost Paradise” i “Gothic”, koji im donose relativnu popularnost van matične države. “Shades of God” je idući album koji sadrži posebnu dubinu i veoma melankolične stvari prožete oštrim rifovima, a sa albuma su uzete 2 stvari za koje se rade video spotovi. Jedna od tih stvari je “As I Die”, pjesma za koju fanovi slove kao himnu ovoga benda i kao stvar koja je bend proslavila. Zanimljivo je da bend do zadnjeg trena snimanja albuma nije htio tu stvar staviti na album, misleći da odskače od njihove muzike. Iduća 2 albuma su posebno važna za bend. Naime, riječ je o “Icon” i “Draconian Times”, albumima koji su bend ekstremno vinuli u zrak i postavili nove standarde benda. Napušta se death metal i uvode se clean vokali sa puno atmosferičnih melodija, a posebna pažnja se pridaje produkciji. Albumi su ubrzo postali hitovi, omogućavajući bendu veliku turneju u sklopu koje su i nastupali na ondašnjem velikom Donington festivalu 1995. godine.

Očito je da je i samome bendu nedostajao malo žešći zvuk pa na idućem albumu – “Believe in Nothing” dodaju žešće riffove, a elektronika je stavljena u drugi plan, što je rezultiralo odličnim modernim albumom, a video spot za stvar “Mouth” našao je svoje mjesto na redovitom rasporedu MTV-ja. Modernizacija i progresija benda ne jenjava i nastaje “Symbol of Life”, album koji jednostavno sadržava sve dosadašnje moderne elemente benda. Album je podosta osoban i mračan, a tema koja je najzastupljenija je sumnja u samoga sebe i razočaranje u modernom svijetu. Nakon tri godine dolazi do “metaliziranja” zvuka što donosi nove masne riffove i ubijanje zvučnih organa. Deseti album koji nastaje zove se jednostavno “Paradise Lost” i vraća bend na njegov tron. Melankolična atmosfera je opet uspostavljena, a bend se vraća u svoje mračno izdanje i ostvaruje sve veću popularnost diljem svijeta.

Album “In Requiem” bendu donosi odlične kritike, a stari fanovi ostali su iznenađeni onime što su čuli. Bend je napravio odličan i jako mračan album na tragu starih vremena, koji je u mnogim časopisima proglašen za izdanje mjeseca. Opet je ostvarena ona atmosfera koja je sačinjavala mistiku “Draconian Times” i suptilnu agresiju albuma “Icon”.

Kroz 20 godina rada bend je promijenio nekoliko stilova i beskompromisno mijenjao svoj zvuk bez obzira na negativne kritike. Radili su onako kako su htjeli, i nisu pogriješili. Paradise lost je sinonim za evoluciju melankolije, bez obzira na koji način ju interpretirali.
U rujnu 2009. godine očekuje se izlazak novog albuma “Faith Divides Us, Death Unites Us”.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*