Počeli prosvjedi na Filozofskom faksu

Počeli prosvjedi na Filozofskom faksuNakon najave Nezavisna inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje uspješno je i provela blokadu Filozofskog faksa u Zagrebu. Blokada traje od ponedjeljka u podne, do ispunjenja studentskih zahtjeva za besplatnim školstvom. Studenti kontroliraju faks, a umjesto nastave organizirane su radionice, diskusije, tribine i javni plenumi na kojima se odlučuje o daljnjem tijeku blokade i novim koracima.

Filozofski fakultet u Zagrebu je prešao u ruke studenata, koji su odlučili blokirati nastavu i održavanje kolokvija, no ipak su zbog poštivanja prava na rad profesorima ostavli mogućnost rada u kabinetima i održavanja konzultacija.

Na samom početku blokade postavljen je transparent na glavni ulaz fakulteta, a kolona studenata je prošla kroz hodnike uzvikujući “Besplatno školstvo!”, pri čemu su ulazili u dvorane u kojima su se održavala predavanja, te su ih prekidali i obavijestili studente i profesore o blokadi i prestanku nastave do daljnjeg.

Ubrzo je atmosfera u zgradi postala užurbana – podijeljeni su materijali vezani uz blokadu pod nazivom “Skripta” – koji objašnjavaju sve razloge blokade, ali i pravila ponašanja tijekom iste, kako bi se u potpunosti održao red i studentska kontrola fakulteta.

Svakako je nazanimljivije to da je blokada osmišljena kao otvoreni proces koji će sve odluke donositi neposredno demokratski – dakle, bez vođa i predstavnika već su svi pozvani na javne plenume koji su mjesto diskusije i donošenja odluka o daljnjem tijeku blokade, ali i smjera u kojem će ići.

Upravo je ovakav pristup bio izrazito zbunjujuć za neke predstavnike medija, koje su studenti na konferenciji za medije upoznali sa svojim zahtjevima i razlozima blokade, no prestavnicima medija nije bilo jasno zašto se tri djevojke koje su govorile nisu predstavile i izjasnile se o svojim funkcijama – uzaludno je bilo i objašnjenje da je plenum mjesto gdje se mogu postavljati pitanja i donosi odluke, te da nema službenih predstavnika.

U nastavku programa održano je brzo predstavljanje ideje blokade pred prepunom dvoranom (nekoliko stotina ljudi), gdje je izložena ideja horizontlane strukture u odlučivanju oko blokade i važnosti svačijeg sudjelovanja, te je jasno rečeno da bez širokog sudjelovanja blokada neće potrajati ili polučiti željene rezultate, pa je zato više puta upućen poziv svima da sudjeluju i time daju avoju aktivnu podršku blokadi i aktivnostima oko nje.

Početak blokade je bio uspješan, a za prva dva dana je najavljen niz predavanja, tribina, diskusija i filmskih projekcija, dok je program za ostale dane još uvijek u izradi. Fakultet ostaje otvoren za sve do daljnjega, a jedini program koji se tamo događa određuju studenti.

Za kraj treba napomenuti da su se mnogi profesori s ovakvim načinom borbe studenata za besplatno školstvo složili i izrazili svoju podršku, a prema pisanju portala Net.hr profesor na Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski rekao je da je ovakav način prosvjeda kukavičluk jer se studenti okreću protiv svojih profesora i sprečavaju njihovo pravo na rad.

izvor: ZaMirZINE


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*