Počeo 33. SFerakon

sferakonNa Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu otvorena je, tridesetreća po redu, konvencija znanstvene fantastike SFerakon.

Ovogodišnji SFeraKon, društvo za znanstvenu fantastiku Sfera zamislilo je u znaku regionalne produkcije SF-a, kako bi nas bolje upoznali s radom naših susjeda.

Dok su u Hrvatskoj vrlo snažni znanstvena fantastika i fantasy, u Srbiji vlada horror: renomirani srbijanski SF pisci Goran Srkobonja, Darko Tuševljaković i Oto Oltvanji objasnili su već prvog dana konvencije o kakvom se hororu točno radi. Kad se radi o horroru, najveća je faca u regiji definitivno Oto Oltvanji koji je prije nekoliko godina napisao uvodnik o tom podžanru znanstvene fantastike za prvu hrvatsku zbirku horora, a ove će nam godine predstaviti svoj roman Kičma noći.

Na domaćem se terenu događa pravi boom SF filmova: u prošloj ih je godini snimljeno čak sedam, a na SFeraKonu ih je prve večeri predstavljeno čak pet.
Od filmova koji su već prikazivani ili se upravo prikazuju, predstavljena su tri profesionalna domaća filma. „Lavanderman: Istina ili mit’“ scenarista Tonija Fabera, „Transfer“ redatelja Damira Lukavičevića, i „Show Must Go On’“ Nevija Marasovića (redatelj i scenarist) i Toma Vujnovića (koproducent i majstor specijalnih efekata).
Osim navedenih, predstavljena su i dva amaterska domaća postapokaliptična SF filma: „Vektor“ i „Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek“.

Domaća se produkcija nije zahuktala samo na filmskom platnu, već i na području igara. SFeraKon tradicionalno ima igraonicu, a ove godine uz niz turnira i demonstracija RPG i LARP, predstavit će i tri hrvatske igre; Uskoci, Maldoria i Pandook!

Četvrti počasni gost SFeraKona 2011 je Dave Lally, predsjednik Europskog društva za znanstvenu fantastiku. Lally će na SFeraKonu predstaviti koncept Eurocona, konvencije koja se iduće godine održava u Zagrebu i za koju je najavljen slavni američki autor Tim
Powers kao gost.

Kao i svake godine na SFeraKonu je i sajam knjiga, a svoje geekovske vještine možete provjeriti u uvijek fantastičnoj Bočkoteci, općem kvizu znanja o znanstvenoj fantastici s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru, proslavljenoj igri SFeraKon Survivor a posebno preporučujemo Grunfovu radionicu koja će se održati u nedjelju.Sara Al Hamad


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*