Predavanje i radionica: Potencijali, akteri i potrebe – artikuliranje kroz kartiranje

srijeda 19.06. 11:00 do 15:00 Mala Scena Hrvatskog doma
Nakon kratkog uvoda o okolnostima unutar kojih se razvija kartografija kakva se danas koristi u području koje se grubo može opisati kao prostorno planiranje, od regionalnog do mjerila pojedine prostorije, nastojat će se kroz prezentaciju opće dostupnih besplatnih alata objasniti proces kartiranja.

Cilj je prvenstveno evidentirati raspoložive i pogodne prostore u Karlovcu, te ih stavljanjem na kartu osvijestiti u pogledu položaja, veličine, dostupnosti i njihovog međusobnog odnosa. Usporedno s time pokušat će se evidentirati potencijalni korisnici tih prostora zajedno s artikuliranjem njihovih prostornih potreba koje će se superponirati na izrađenu kartu.

Voditelj radionice Antun Sevšek, samostalni arhitekt, radio je u arhitektonskim uredima u Zagrebu uz usporedni istraživački i urednički rad kao dugogodišnji član Platforme 9,81.

Radionicu zajednički organiziraju Domaći & Platforma 9,81 u okviru projekta Urbanistička početnica koji se provodi temeljem financijske podrške Zaklade “Kultura nova” i Ministarstva kulture RH.

URBANISTIČKA POČETNICA je partnerski edukativno – informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola i javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti. U projektu sudjeluju arhitekti, urbanisti, sociolozi, dizajneri, teoretičari, umjetnici, novinari i aktivisti iz Hrvatske i šire.

Partneri platforme: Art radionica Lazareti/Dubrovnik, Blok/Zagreb, Domaći/Karlovac, Drugo more/Rijeka, Multimedijalni kulturni centar/Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti/Rijeka i Platforma 9,81/Split.

Projekt Urbanistička početnica provodi se temeljem financijske podrške Zaklade “Kultura nova” i Ministarstva kulture RH.

Kontakt: Miranda Veljačić/Platforma 9.81-koordinator projekta, miranda@platforma981.hr


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*