Predstave na Nepokorenom gradu

nezavisna, kultura, predstava, performanceČetvrtak na festivalu Nepokoreni grad bio je rezerviran za predstave na otvorenom. Prikazane su predstave Grašak na zrnu kraljevne i multimedijalno-plesni performance 093/90-60-90 Katarine ĐurđevićU ranim večernjim satima na prostoru ispred fontane na šratalištu Dr. F. Tuđmana prikazana je lutkarska predstava Grašak na zrnu kraljevne Tvornica lutaka iz Zagreba. Uvijek duhoviti Mario Kovač i društvo uspjeli su zainteresirati prepun dječji auditorijum.

Predstava se zasniva na poznatoj priča o kraljevni na zrnu graška ovdje je ispričana s aspekta maloga zrna graška – Graškića. Priča osim zabavnog ima i edukativni karakter i daje do znanja da nešto maleno poput zrnca graška može promijeniti ne samo tren, već i cijelu povijest, a pogotovu imati važnu ulogu na ovom svijetu. Kroz lik Graškića promiče se i zdrava hrana. Ovo su prepoznala i mnogobrojna djeca koja su zauzela prve redove i aktivno sudjelovala tijekom cijele predstave.

Nakon kraće pauze slijedio je multimedijalno-plesni performance 093/90-60-90 Katarine Đurđević. Performance se sastoji od dva dijela: filma nastalog u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika “PULS”, i drugog gdje plesačica nastupa na stiliziranom mobitelu velikih dimenzija. Mobitel ovdje postaje pozornica, a umjetnica svojim pokretima pritišće polja/tipke koje se pale i gase.
Predstava na ironičan način govori o značaju mobitela u svakodnevnom životu, a na nešto apstraktnijoj razini općenito o uvjetovanosti društva tehnološkim razvojem.
Mobitel nas čini dostupnima svima u svakom trenutku, pa poslovni mobiteli zvone u vrijeme koje smo odvojili za obitelj i prijatelje. Neumjerenost u korištenju mobitela dovodi do toga da mobitel opterećuje financijski i psihički, unosi nervozu, pritisak u svakodnevnicu što dovodi do komičnih situacija.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*