Prekinut Gay Pride u Splitu

lgbtq split gay prideOsmero ozlijeđenih, od kojih je troje novinara, i 137 privedenih epilog su prvog splitskog Gaypridea.

Neviđeno nasilje i mržnja iznenadilo je prema izjavama organizatore i sudionike, ali i velik dio hrvatske javnosti. Slike koje su se mogle vidjeti iz Splita podsjećale su na slična okupljanja u Moskvi ili Beogradu. Iako je iz PU Splitsko-dalmatinske rečeno kako je policija dobro odradila posao na njihovu adresu upućeno je dosta komentara. Očito je procjena rizika podbacilapa je broj policijskih službenika koji je sudjelovao u osiguranju bio tek dovoljan za prvi dio povorke no ne i za prolaz rivom. S druge strane postavlja se pitanje što bi se dobilo uključivanjem većeg broja policajaca.
Definitivno problem nije u policiji već masovnoj histeriji koju su dodatno podgrijavali desno orjentirani mediji hvatajući se za riječi Pape Benedikta 16 mada niti on , bar ne javno i jasno, ne poziva na borbu svim sredstvima protiv homoseksualaca.
Splićanima se jednostavnije obračunati i iskazati mišljenje prema 200-tinjak gay aktivista nego se s onima koji su proteklih 20-ak godina “bili cvit Mediterana” sustavno pljačkali.

Protiv nasilja i zbog povrijeđenih novinara oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo dok udruge Kontra, Iskorak i Domine traže ostavku ministra unutarnjih poslova.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*