Prosvjed ispred veleposlanstva Srbije zbog zabrane Povorke ponosa

zabrana Povorke ponosaPredstavnici Iskoraka, Kontre i Ženske mreže Hrvatske danas su u znak protesta zbog zabrane Povorke ponosa uručili su veleposlanstvu Srbije u Hrvatskoj službeni dopis kojim osuđuju takav postupak.

Podsjećamo, organizatori Povorke ponosa u Beogradu dobili su rješenje u kojem stoji da se okupljanje ne može osigurati te da zbog toga nije moguće održati ovu manifestaciju. Organizatori Povorke, ali i nadležne institucije i mediji već mjesecima dobivaju poruke od raznih ekstremističkih skupina kako će se nasilnim metodama obračunati sa sudionicima.

Vlada RS donijela je odluku o zabrani manifestacije iz sigurnosnih razloga 24 sata prije početka manifestacije.

Organizatore/ice manifestacije policija je zastrašivala i prijetila im govoreći: „Bit će krvi“, te da će skup nadlijetati paraglajderi koji će bacati bombe, a nakon svega im je prikazan film u kojem su se pojedinci autima zalijetali u skup koji je štitila policija i pritom su stradali ljudi. Policija je htjela naglasiti da se isto može dogoditi i ovom skupu, kažu u udrugama.

Koordinatorica Pravnog tima Iskoraka i Kontre Sanja Juras trenutno je u Beogradu kako bi dala podršku organizatorima/cama. Kontra, Iskorak i Ženska mreža Hrvatske smatraju da su postupci vlade Srbije i nadležnih institucija grubo kršenje prava na javno okupljanje građana i građanki zajamčenih brojnim međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava.
Osudu takvog kršenja ljudskih prava tražit će i od nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj. (izvori: http://www.belgradepride.rs; http://www.zamirzine.net)

Nasilje na Pride-u 2001.godine u Beogradu


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*