Otvoreni razgovor o međimurskoj i varaždinskoj nezavisnoj kulturnoj sceni

06.09. u 19 sati Autonomni centar – ACT, Dr. Ivana Novaka 38,Čakovec
Portal Kulturpunkt.hr u suradnji s udrugom Autonomni centar – ACT organizira otvoreni razgovor na temu međimurske i varaždinske nezavisne kulturne scene od 1990. do danas.

Cilj je razgovora okupiti što veći broj protagonista koji su u tom kraju sudjelovali i/ili svjedočili njenom razvoju te zajednički rekonstruirati ta vibrantna događanja.

Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, a moderirat će ga voditeljica projekta, Janja Sesar.
Portal Kulturpunkt.hr od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je tijekom 1990-ih u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura, te pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. Rad na portalu ukazao je na probleme bitne kako za shvaćanje njenog djelovanja tako i za njezin daljnji razvoj, a jedan od njih je nedostatak sustavnog dokumentiranja produkcije i razvoja ovog polja. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme možda prepustilo zaboravu, 2009. portal Kulturpunkt.hr pokrenuo je projekt U fokusu. Kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene od 1990. do danas koji se objavljuju na portalu, te kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima projekt gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja.

U prvoj fazi projekta djelomično je mapirana zagrebačka nezavisna kulturna scena, a u 2011. Pogled izmještamo i u druge gradove u Hrvatskoj te su do sada djelomično obuhvaćena zbivanja na sceni Pule, Rijeke, Labina, Dubrovnika, Splita i Knina. U prosincu iste godine, u suradnji s udrugom Kulturtreger i
književnim klubom Booksa otvoren je Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji okuplja građu (tiskane – plakate, letke, programske knjižice, časopise, publikacije i dr. i audio-vizualni materijale) o radu organizacija i projekata u tom polju. Širenjem iz virtualnog u fizički prostor projekt u 2012. dobiva novo ime – Abeceda nezavisne kulture – te nastavlja dokumentirati zbivanja na nezavisnoj kulturnoj sceni. U fokusu Abecede u ovoj se godini nalaze središnja i sjeverna Hrvatska.

Projekt Abeceda nezavisne kulture podržali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Ministarstvo kulture RH.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*