S.A.R.S. u Željezničaru

20.11. Dom Željezničar, Trnjanska 1, Zagreb
Trip To Zion organizira u “željezničaru” večer na kojoj će između ostalin nastupiti beogradski bend koji je opjevao i ‘nutelu’ i ‘mortadelu’, poznatiji pod imenom S.A.R.S.

Cijena ulaznica: 50 kn u pretprodaji, 70 kn na ulazu
Pretprodajna mjesta: Kingston shop, Radićeva 3, Natura Croatica, Preradovićeva 8, Dirty Old shop, Tratinska 22

S.A.R.S. (Beograd, Srbija)

Beogradski sastav S.A.R.S. dugo je čekao iz prikrajka svoju priliku, da bi s debi albumom doživjeli vrtoglavi uspjeh. S.A.R.S. – Sveže amputirana ruka Satrijanija kombinacija je svega što je kroz srpski r’n’r prošlo desetljećima unazad.Bend postoji još od 2006. godine, ali su tek lani dobili ponudu za snimanje albuma, koji je izašao u proljeće ove godine. Kako je riječ o debi albumu, nazvan je S.A.R.S. U kratkom periodu, S.A.R.S. je osvojio simpatije publike, kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama Balkana.

Njihov pristup najviše sliči sarajevskom “novom primitivizmu”, ali smještenom na drugo podneblje. Detaljnije, S.A.R.S. stvara mješavinu popa, rocka, reggaea i hip-hopa s elementima tradicionalnog srpskog folka.

“Buđav lebac” pjesma je koja je s gradskih alternativnih okupljališta i preko mobilnih telefona postala veliki hit, ušavši tako na mala vrata i u radijski eter. Na svojm prvom albumom S.A.R.S. predstavljaju jedan anarhoidni izraz, vrlo oštro i duhovito poimanje društva, ekonomije, socijalne politike i međuljudskih odnosa. Takve opaske djeluju ubojitije od direktnijeg pristupa tim temama, a zapakirane su u maštovite aranžmane koji se kreću od reggae i ska ritmova preko hard rocka i punka pa sve do ortodoksnih narodnjaka.

Sam naziv benda je simpatičan, a Žare, vokal benda objasnio je kako je ime nastalo: “Na jednoj od proba smo razgovarali o imenu, a u to vrijeme u Beogradu je koncert održao Joe Satriani. Nakon nekoliko litri piva, pričali smo o tome kako bi dobro bilo amputirati Satrianiju ruku i nakalemiti je našem gitaristi Lukoviću. Bilo nam je to zanimljivo, tako da smo ostali Sveže amputirana ruka Satrianija”.

FILIP MOTOVUNSKI (Motovun) je dio hiphop/dnb/jungle grupe PCP koju čine Ivan Babić (Boost) i sam Filip, za koju već oko sedam godina radi produkciju i repa. Filip Motovunski stvara i svoje jungle/dnb stvari, te je uz PCP crew član i Kingstoned Soundsystema iz Zagreba. Također surađuje i sa kanadskim JUNGLEX labelom od jungle tate RCole! U zadnje dvije godine odvrtio je 70-ak partija sa imenima kao što su Tricky D, Rahmanee, RCola, Confusion, DJ Peers, JinSan i cijeli Kingston, Rea, King Shango soundsystem, Swift, Safety breaks, Pips, Dirty beats crew, Gypsy Jungle.. Unazad godinu dana organizira svoj klupski program “DRAMA” u Max Magnusu u Pazinu na kojem se napokon okupljaja jungle/dnb ekipa iz cijele Istre, a i Rijeke.

NEZNAM KAK SE ZOVU, AL FRAJER MI JE SUSJED (Velika Gorica)osnovani su prije nekoliko godina (cca 2003.) okupljanem šestero dobrih prijatelja. Svaki od njih imao je jednu posebnu vještinu. Siro je uz pjevačke mogućnosti imao i sposobnost da je nevidljiv kad ga nitko ne gleda. Vjeran je imao gitaru sa šest žica. Hrco klavijaturist je mogao biti cijelu noć vani. Laba gitara je svakog trenutka znao koliki je atmosferski tlak na dva metra visine +- 0.1 kPa. Kotrla bubnjar je smio preko ceste, a Drna basist je znao abecedu unazad. Tako udruženi harali su velikogoričkim undergroundom svojim kranchi punk stilom sve dok jednog dana nisu isplivali u nemirne estradne vode sa dva MEGA hita ‘De sam se bil’ i ‘Sise vrele Višnje’.
Otvoreni su prema svim stilovima glazbe, ne žele se ograničiti samo na punk i rock. Svaka njihova pjesma je priča za sebe. Uz njih na stageu će nastupiti Predgrupa, također bend iz Velike Gorice, što će činiti jednu velikogoričku priču.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*