SkaVille 2010

Skaville Festival Krkpiše: Sara Al Hamad
Uvala Voz i ove je godine ugostila brojne poklonike ska glazbe. Tijekom dva festivalska dana nastupilo je mnogo domaćih uz nekoliko inozemnih imena.

Prvi dan…

… festivala kao glavna zvijezda nastupio je zagrebački Antenat, bend koji sve više puni koncertne prostore svojim specifičnim zvukom, koji bi se mogao opisati kao mješavina reggae, ska, punka i hrpe drugih glazbenih pravaca, uspješno dopunjenih brojnim što stvara sasvim novi jedinstveni glazbeni pravac.
Uz njih nastupilo je francuski bend Nomades et Skaetera. Njihova energija je nešto po čemu će se pamtiti prvi dan Skaville festivala. Za bend čiji jezik većina nas ne kuži, fascinantno je kako je bilo lako uživjeti se u njihovu glazbu. Pristupili su publici s takvom žestinom da nitko nije mogao ostati ravnodušan. Što je ritam bio brži to su zvučali usklađenije i potpunije. Zaista jedan od najboljih nastupa na ovogodišnjem Skavillu koji nisu mogli uništiti čak ni tehničke poteškoće zbog kojih se bend gotovo nije čuo na par stvari.
S obzirom na to da je Mala Vita otkazala svoj nastup, a bend The Kluba mislio da treba nastupit 2.dan festivala, došlo je do velikih problema već prvog dana. Nakon sat vremena kašnjenja staff je odlučio da se bendovima Mala Vida i Cirkus produži nastup. Mala Vida je uveseljavala obradama, dok je Cirkus stalno govorio o posljednjoj stvari koja nikako da dođe. Srpski ska-punk bend Samostalni Referenti odsvirali su par stvari, tek toliko da publiku drže u iščekivanju za njihov nastup drugog dana.

Drugi dan…
…ovogodišnjeg SkaVillea otvorili su Postolar Tripper u očiglednoj suradnji sa srpskim bendom Poslednja Igra Leptira. Zadarski bend nabrijao je publiku i pripremio je za Kawasaki 3P, koji je žario i palio sat vremena, tjerajući publiku na divljanje do iznemoglosti. Odradili su fantastičan nastup praćen ogromnim pogom u prvim redovima koji je se sa svakom pjesmom sve više širio.
Nakon K3P-a uslijedio je nastup Pannonia Allstars Ska Orchestra iz Budimpešte. Bend spaja mađarsku narodnu muziku sa ska i reggae elementima. Pjevač benda, Lord Panamo, svojim originalnim ska izgledom upotpunio je cijelu atmosferu, a čak je i publiku pokušao naučiti plesnim koracima koji idu uz njihovu glazbu. Među tim pokretima najzanimljiviji je bio određeni pokret rukom koji se često sreće u cajkaškim klubovima i redovito opisuje «kao okretanje žarulja». Bend je u svakom slučaju oduševio, i digao publiku na noge, bez obzira na to što većina nije imala snage «ni za stajat» nakon Kawasakija.

Sve u svemu, festival je bio dobar, ako se izuzme nedostatak WC-a, fast fooda i nabrijani staff kako hara kampom u potrazi za ekipom koja nema festivalsku narukvicu. SkaVille je ipak mlad festival, pa se takvi propusti organizatorima ne smiju previše zamjeriti, ipak su doveli ska u Hrvatsku i omogućili uživanje u toj vrsti glazbe. Treba podržati ovu ekipu i dati im još godinu, dvije da izgrade respektabilni festival, za koji sam uvjerena da neće biti nikakvih prigovora, već samo čaga i ska ska ska!


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*