ŠKVER – radionica eksperimentalne i rubne umjetnosti

nepokoreni grad karlovac11-17.6. Mali Lošinj
ŠKVER je umjetnički projekt koji se sastoji od radionice u prostorima lošinjskog brodogradilišta i popratnih dogadanja, a okuplja preko 20-ak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva.

Škver se ove godine održava po treći puta i traje tjedan dana.
Naglasak projekta je na proces stvaranja sa željom da se u netipičnom okruženju brodogradilišta spoje različite vrste umjetnosti i umjetnici sličnih pogleda na stvaralaštvo te da se u tih tjedan dana stvori nešto novo, iznenađujuće i posebno.

PROGRAM

RADIONICA
umjetnici tjedan dana rade na svojim projektima u različitim medijima, u prostorima brodogradilišta. Nakon što se završi dnevna radna smjena brodogradilišta, umjetnici osvajaju prostore.

PROJEKCIJE
festival eksperimentalne animacije iz Chicaga i analogne live projekcije zbivaju se na raznim lokacijama po Lošinju

OTVORENA VRATA ŠKVERA
završnoga dana, vrata brodogradilišta su otvorena za sve posjetitelje. Tijekom otvorenih vrata odvija se i muzički program, performansi, projekcije izložbe fotografija i sito plakata, a radnici brodogradilišta priređuju feštu na koju su svi pozvani.

IZLOŽBA “ŠKVER” U LOŠINJSKOM MUZEJU ( 29.6. – 22.7. )
predstavljanje ŠKVER projekta u tradicionalnijem izložbenom prostoru uključivati će novonastale radove, fotografije, video projekcije uz predstavljanje nekoliko gostujućih umjetnika i projekata.

UMJETNICI

Umjetnici dolaze iz Hrvatske i svjeta i bave se rubnim umjetničkim poljima kao što su strip, murali, skulptura, eksperimentalni video, muzika itd. Zajedničko im je stalno preispitivanje medija, interdisciplinranost te progresivnost u razmišljanju o svom radu.

Na Škveru 2012. sudjeluju: Aleksandar Papierz, Anna Ehrlemark, Aymeric Hainaux, Bruno Pogačnik, Bruno Tolić, Cody Brant, Dunja Janković, ESH, Experimental Half – Hour, EYEWORKS animation festival, FIJUK network, Igor Bezinović, Igor Hofbauer, Johanna Marcade, Konrad Geca, Lisa Mangum, Marko Krojač, Mileta Mijatović, Vazmoslav, Sretan Bor, Matija Kralj, Vana Gaćina, Vera Suchankova…

BRODOGRADILIŠTE
Lošinjska brodogradnja vodeća je industrijska grana na otoku, koja trenutno zapošljava više od 150 ljudi te je u više od 160 godina postojanja izgrađeno i popravljeno na stotine brodova, nekada jedrenjaka a danas suvremenih čeličnih brodova. Ta “industrijska oaza” ima glavnu ulogu u projektu, kao inspiracija, pozornica i plodno tlo za umjetničke akcije i reakcije.
Brodogradilište i ovaj umjetnički projekt djele zajedničku namjeru stvaranja sredstava za povezivanje, spajanje i istraživanje.

MALI LOŠINJ
Najveći grad na hrvatskim otocima, Mali Lošinj je smješten u prekrasan okoliš otoka Lošinja, sa specifičnom mikroklimom na granici izmedju Sjevernog i Srednjeg Jadrana.
Sa strane što je veliko turističko središte, Mali Lošinj je kulturno uspavan grad te je nada da će ovakav vid kreativne akcije inspirirati pojedince i stvoriti plodno tlo za druge akcije ovog tipa.
Odvojenost otoka od kopna pogoduje intimnom stvaralačkom okruženju te izoliranost u ovom slučaju potiće povezivanje.

NAMJERA

Spoj umjetnika i radnika, ateljea i brodogradilišta, umjetnosti i industrije iznimno je zabavan i podsjeća na umjetničke i kulturne akcije koje se zbivaju širom svijeta, unutar tvorničkih hala, industrijskih prostora, na ulicama i trgovima i ostalim javnim mjestima. Kako bi uhvatili korak za svjetskim tokovima, a i iz čiste razonode, 20-ak umjetnika biti će smješteno u privremeni radni prostor gdje će imati odriješene ruke. Ulaskom umjetnosti u javne prostore, a izlaskom iz preosvjetljenih, uštogljenih i pompoznih galerijskih prostora, umjetnički rad se oslobađa nametnutih kriterija i pravila i postaje igra i zabava.

Cilj projekta je promocija umjetnika i projekata sa suvremene umjetničke scene s naglaskom na eksperimentalni pristup i alternativniji izričaj.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*