Javne osobe o nedostatku kulture u medijima

+ KULTURAStudenti dizajna pokrenuli su projekt + KULTURA s ciljem povećanja vidljivosti i vraćanja u medije interesa za razna kulturna događanja.

+ KULTURA

Na ovakvu akciju potaknuo ih manjak vijesti iz kulture u današnjim medijima.

Posljednjih godina vijesti iz kulture u dnevnim su novinama reducirane za gotovo 70%, a u nekim slučajevima su i potpuno eliminirane. Zamjenila ih je žuta štampa sa sveprisutnom repeticijom vijesti iz života estradnih i političkih ikona koje često nemaju veze ni sa lokalnim kontekstom. Nezastupljenost kulture i kulturnih djelatnosti u informativnim medijima danas svrštavaju istu u nesvakidašnju pojavu. Kampanja je ujedno i kritika kako medija, tako i selekcije informacija.

Pokretači projekta  promoviraju kulturna događanja korištenjem javnih osoba kroz strukturu “spoof oglasa” odnosno novinskog članka gdje naslov i slika privlače pažnju na tekst koji oglašavju.

Kulturne vijesti u ovom projektu postaju kulturni oglasi. Projekt propituje koliko prostora kultura danas ima u medijima i eksperimentira sa komercijalnim oglasnim prostorom kao preostalim medijskim prostorom u kojem se mogu pojavljivati vijesti iz kulture makar bile plaćene.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*