Što sa cjepivom za “svinjsku gripu”?!

Nakon straha od nove pandemije javiilo se pitanje: kamo sa cjepivom, te nisu li odgovorni pretjerali s upozorenjima na opasnost od svinjske gripe? Kako probleme viška cjepiva rješavaju pojedine europske zemlje otkriva novinar Deutsche Welle Alen Legović.

Zima je stigla ali prava pandemija gripe H1N1 (svinjske gripe) nije se dogodila. Različite europske zemlje u međuvremenu pokušavaju se riješiti jednog dijela kupljenog cjepiva. Belgija posjeduje cjepivo za svih svojih 10 milijuna građana. Iz solidarnosti belgijske vlasti prepustile su deset posto svojeg cjepiva Svjetskog zdravstvenoj organizaciji, dok će ostatak cjepiva ostati u Belgiji, jer pandemija bi se mogla dogoditi i ako se nastavi ovako hladna zima.

Nizozemska je već prodala 19 milijuna doza zemljama koje ne posjeduju dovoljan broj cjepiva. Francuska i Njemačka ponudile su Ukrajini na milijune doza cjepiva, dok su Moldavija, Makedonija, Albanija, Kosovo i Mongolija zamolile Njemačku da svoj višak cjepiva dostavi spomenutim zemljama u okviru programa pomoći zemljama u razvoju.

U Francuskoj je od 94 milijuna naručenih doza cjepiva 50 milijuna otkazano, a nekoliko milijuna doza kojima uskoro istječe rok upotrebljivosti Pariz namjerava čim prije prodati ili ustupiti drugim zemljama. 300.000 doza Francuska je prodala Kataru, a dva milijuna Egiptu. Španjolska je uspjela zaustaviti isporuku 23,5 milijuna doza od naručenih 37 milijuna i to putem klauzule u kupoprodajnom ugovoru u kojem je količina cjepiva povezana sa stvarnim potrebama. Španjolsko ministarstvo zdravstva ispituje mogućnost prodaje ili poklona već kupljenog cjepiva.

Cjepiva još gora od gripe
U Poljskoj pak mediji naglašavaju kako su «cjepiva još gora od gripe» te da je suludo potrošen veliki novac. «Poljske vlasti imale su pravo kada su odlučile da ne naručuju i ne kupuju cjepivo», izjavio je za jedne poljske novine francuski profesor Marc Gentilini, specijalist za infektivne bolesti. S druge pak strane Jacek Mrukowicz, sa Instituta za medicinu koja se temelji na podacima, za varšavski list Gazeta Wyborcza je izjavio kako su zapadne vlade učinile što su morale, kupile su cjepivo. «Zbog opasnosti pandemije bolje je imati više nego manje količine cjepiva», kazao je Mrukowicz. Za poljsku oporbu stvari su također jasne. Vlada u Varšavi nije kupila cjepivo samo zato jer ga više nije mogla dobiti na tržištu.

(Ne)opravdani akcionizam javnog zdravstva?
Na koncu građani se sada pitaju, kako se uopće razvijao virus i je li još uvijek moguće pojavljivanje novog vala svinjske gripe? Na žalost, nitko pa ni stručnjaci ne mogu prognozirati kako će se virus razvijati u budućnosti. Upozorava se jedino da su građani pojavom virusa počeli paničariti, a vlade su morale reagirati. Stoga stručnjaci i politički promatrači poručuju kako nije primjereno niti kritizirati političare niti cjepivo prodavati dalje, prije nego je u potpunosti uklonjen rizik pandemije. U Francuskoj, gdje je cijepljeno 4,5 milijuna građana, sve se vrti oko načela prevencije. Je li se ovoga puta pretjeralo s prevencijom? U Francuskoj se već 20 godina javno zdravstvo optužuje da čini premalo. Je li ovoga puta učinilo previše?


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*