Talco u KSET-u

09.12. KSET, Zagreb
U zagrebački KSET još jednom dolaze rado viđeni talijanski ska-punkeri Talco.

Talco su počeli kao klasičan ska bend, a s vremenom razvijaju svoj zvuk – energičan ska-punk s folk elementima, pod snažnim utjecajem Patchanka ritmova (prema nazivu prvog albuma Mano Negra), i bendova kao što su The Clash, Ska-P i Modena City Ramblers.

Uz žestoku svirku značajan element je socijalni i politički aktivizam i poziv na (re)akciju.. Od samih početaka jasno istupaju protiv fašizma, rasizma i svakog oblika diskriminacije i socijalne nepravde.

Dolaze iz Marghere, predgrađa Venecije poznatog po industriji petrokemije i tragičnom skandalu – 160 radnika umrlih od trovanja. U znak sjećanja na njih nastaje pjesma Tutti Assolti, a sviraju i na memorijalnom skupu na glavnom trgu. Vrlo je zapažen bio i njihov nastup na prosvjedu protiv Berlusconijeve vlade (o Berlusconiju govori pjesma Signor Presidente), kao i onaj na dan sjećanja na žrtve nacističkog režima. Oba su puta svirali na kamionu u vožnji praćeni povorkom. Napadaju i američku vanjsku politiku i rat u Iraku (pjesma L’Odore della Morte), na demonstracijama protiv kojeg također sudjeluju.

Bundesligaški klub St. Pauli, prvi od njemačkih klubova koji je osudio i zabranio nacistička obilježja na utakmicama, njihovu je istoimenu stvar proglasio himnom, a povodom proslave 100 godina postojanja, i Talco je nastupio pred rasprodanim stadionom.

Iza sebe imaju nastupe s Mad Caddies, Agnostic Front, Punkreas, Real McKenzies, Obrint Pas. U KSET dolaze drugi put (ovaj put kao ”nadoknada” zbog nemogućnosti nastupa na ovogodišnjem Dirty Old Festivalu), a gostovali su i u splitskoj Kocki i na Skavilleu.

Iza sebe imaju četiri studijska albuma, Tutti Assolti (2004), Combat Circus (2006), Mazel Tov (2008), La Cretina Commedia (2010) i uvršteni su na nekoliko kompilacija. Čitav posljednji album hommage je Peppinu Impastatu, brutalno ubijenom lijevom aktivistu, koji je život posvetio borbi protiv mafije, zalaganju za potlačene i brizi za kulturu mladih.

Kao predgrupa nastupit će šibensko-zagrebački ska bend BeetanTone, koji je u tek četiri godine postojanja naredao više desetaka koncerata po klubovima i festivalima naše i susjednih zemalja, a da ih publika obožava dokazuje već dvaput rasprodan KSET.

Ulaznice su u pretptodaji u Dirty Old Shopu, KSET-u i online po cijeni od 50 kn, a na dan koncerta, ako ih ostane, stajat će 60 kn.

Ulaz se otvara u 20:00h, a koncert počinje u 21:30h.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*