Tribina Hakirajmo svemir

 močvara Zagreb15.12. 21:00 Močvara Zagreb
NA novoj turbo tribini gostuje prvi hrvatski astronaut, Miroslav Ambruš Kiš koji priča o alternativnim pokušajima za slanje čovjeka u svemir.

Svemirski razgovor vodi: Mario Kovač.

o tribini

Mimo pažnje velikih medija napreduje fenomen upućnima poznat kao Novi svemir, ili Svemir 2.0. Sve je počelo skupinom Amerikanaca koji su 1999. godine, sa sjećanjima na djetinjstvo, na vrijeme prodali svoje dot-com tvrtke i uspjeli su kupiti napuštenu svemirsku stanicu Mir. Bio je to prvi neuspjeli pokušaj, ali je ostavio trag: ekipa je u svemir poslala prvog svemirskog turista Dennisa Tita. Godinu dana poslije suosnivač PayPala Elon Musk osniva svoju svemirsku tvrtku SpaceX. S dva uspješna lansiranja on je danas jedini u SAD-u koji može ono što ne može NASA: poslati čvjeka u orbitu.

Pedeset godina poslije Gagarina zna se sve potrebno da se ljude šalje u svemir. Dosad su monopol držale države. Vidi se učinak: 42 godine poslije Armstronga napretka zapravo nema. Usporedba: 42 godine poslije Lindbergha (1927.) lete Boeing 747 i Concorde. Danas već postoji desetak tvrtki koje zapete kao puška nastoje ostvariti svoje ambicije u svemiru. Najizvikaniji je Bransonov Virgin Galactic, ali ambicije konstrukcije koja je pobijedila 2004. godine u natjecanju Ansari X Prize – limitirane su. Za orbitu i dalje treba nešto posve drukčije. A mi? I mi smo unutra na jedini načn na koji možemo: puno znanja i malo novca. Sudjelujemo u Google Lunar X Prizeu. Šaljemo robota na Mjesec. Tko? Kako? Naravno, ispod žita. Vidjet ćete detaljno izbliza na tribini nakon koje slijedi svemirski party i cjelovečrnji dokumentarac o tome kako su američki hakeri na stanici Mir istaknuli piratsku zastavu.

Gost: Miroslav Ambruš Kiš, prvi hrvatski astronaut.
Svemirski razgovor vodi: Mario Kovač.

Chekirajte interview s Miroslavom na YouTubeu,


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*