Tricky na ovogodišnjem T-Mobile INmusicu!

Tricky na ovogodišnjem INmusicuBritanski glazbenik i producent Adrian Thaws, poznatiji kao Tricky, još je jedno iznenađenje ovogodišnjeg T-Mobile INmusic festivala, a nastupit će uz već poznata imena na Nokia stageu!Trickya se smatra jednim od začetnika novog pravca kasnije znanog kao trip-hop, a svoju karijeru započeo je još početkom 90-ih kao član bristolske rap skupine The Wild Bunch, koja kasnije prerasta u Massive Attack. Tricky surađuje s Massive Attack-om na njihovom prvijencu „Blue Lines“, kao i na njihovom drugom uratku „Protection“. U to vrijeme upoznaje Martinu Topley Bird, s kojom snima svoj prvi singl i ostvaruje buduću uspješnu suradnju.

Samostalnu karijeru započinje s debitantskim singlom „Aftermath“ i megauspješnim albumom „Maxinquaye“. Trickyjev album prvijenac „Maxinquaye“ kojeg izdaje 1995. godine biva izvrsno prihvaćen i od kritike i publike te zasjeda visoko na britanske top liste i donosi mu međunarodni uspjeh. „Maxinquaye“ New Musical Express proglašava albumom godine, a dobiva i nominaciju za Mercury Prize. Uslijedile su suradnje s mnogim glazbenicima i remiksevi za Björk, Luscious Jackson, Whale i druge. Već sljedeće godine Tricky izdaje album „Nearly God“ na kojem ostvaruje suradnju s glazbenim imenima poput Terry Hall, Björk, Alison Moyet i Neneh Cherry, a poput prethodnog, i ovaj Trickyjev uradak kritičari naveliko hvale.

Sljedeći studijski album, pod nazivom „Pre-Millennium Tension“ izdaje 1996., a uslijedili su „Angels With Dirty Faces“ 1998. i „Juxtapose“ 1999., na kojem se uz Trickyja pojavljuju DJ Muggs i producent Grease. 2001. godine izdaje EP „Mission Accomplished“, te studijski album „BlowBack“ na kojem surađuje s Edom Kowalczykom (Live), Anthonyjem Kiedisom i Johnom Fruscianteom (Red Hot Chili Peppers), Hawkman, te Cyndi Lauper.

„A Ruff Guide“ prva je kompilacija njegovih najboljih hitova, a sadrži 17 pjesama koje su označile Trickyjevu karijeru. Kompilacija je izdana 2002., a osim „Aftermath“ ponudila je hitove poput „Broken Homes“, „Poems“, „Pumpkin“, „Tricky Kid“, „For Real“, „Ponderosa“….

Nakon albuma „Vulnerable“ i „Back to Mine“ iz 2003., Tricky se upečatljivo vraća na scenu 2008. s albumom „Knowle West Boy“.

Diskografija / albumi:
1995. Maxinquaye
1996. Nearly God
1996. Pre-Millennium Tension
1998. Angels with Dirty Faces
1999. Juxtapose (with DJ Muggs and Grease)
2001. Blowback
2003 Vulnerable
2008. Knowle West Boy


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*