Večer pustinje uz Brant Bjorka

medika tribina zagreb04.04. Močvara Zagreb
Donosimo još malo informacija o skorašnjem gigu ex-Kyussa Branta Bjorka i predgrupe My Sleeping Karma.

Po prvi puta u Zagreb dolazi legendarni Brant Bjork, brijač iz pustinje koji je odlučio naći bend koji će ga podržati na turneji. Bend se zove The Bros i u početku su ga činili njegovi burazi, Dylan Roche na basu, Cortez na gitari i Alfredo Hernandez iz Kyuss-a i QOTSA na bubnjevima.

Brant Bjork potiče iz Palm Desert-a, Kalifornija, gdje je počeo nastupati kad je imao 13 godina. Do srednje škole Brant i Josh Homme, Chris Cockrell (kasnije Nick Oliveri) i John Garcia su oformili Kyuss. Kyuss su potpisali ugovor s izdavačkom kućom Elektra i postali prvi “desert rock” bend koji je postigao međunarodni uspjeh kao predvodnici muzičkog pokreta koji je vratio težak psihodeličan zvuk u rock and roll te poslužio kao prototip za cijeli “desert/stoner rock” pokret. 1993 Brant je napustio Kyuss i preselio se u Humboldt da peče pizze i igra nogomet. Previše kiše i padalina su ga natjerali natrag u prirodno okruženje gdje je pokrenuo nezavisnu izdavačku kuću EL CAMINO (sada DUNA RECORDS); svirao bubnjeve u hardcore punk bendu De-Con; i svirao gitaru uz pustinjsku legendu, Mario Lalli, u bendu Fatso Jetson. 1996 Bjork se opet skompao sa Hommeom da pokrenu DESERT SESSIONS sagu i rade na projektu koji se s vremenom pretvorio u Queens Of The Stone Age. Međutim, Brant je odlučio hodati manje korištenim putevima i rokati sa svojim surferskim kompićima Fu Manchu na avanturi koja ga je odvela u studio na snimanje pet albuma i četverogodišnji put oko svijeta.

Osječajući potrebu da krene na svoje osobno glazbeno putovanje, Brant je 1999. izdao svoju prvi solo album, JALAMANTA, za novog nezavisnog izdavača, MAN’S RUIN. (Album je ponovno izdan 2003. za DUNA RECORDS.) Ovaj album definitivno sadrži rock elemente, ali je više utjelovljenje fluidnosti prolaska kroz cool jazz, break beats i Rasta groove. Bjork je odsvirao sve instrumente na ovom albumu te pjevao tako smirene duše i uvjerenja da se potvrdio kao ne samo jedan od najopakijih rock bubnjara svih vremena već i kao novootkriveni talent na svim razinama.

Bjorkov sljedeći i najžešći album, CH’E, snimljen je i izmiksan u tri dana u suradnji sa Alfredom Hernandezom (bubnjevi) i Daveom Dinsmoreom (bas), te istinski pokazuje Brantove klasične rock & roll korijene.

2002. izdaje svoj treći solo album, BRANT BJORK AND THE OPERATORS za DUNA RECORDS. The Operators album demonstrira Brantove sposobnosti stečene u godinama njegovog formiranja koje je proveo na underground sceni osamdesetih te stvorio low-brow, hi-fi pristup tradicionalnom novom valu. Ovaj nas je album uvjerio da su Cheech & Chong and The Cars sigurno imali dijete ljubavi… zvano Brant Bjork.

Na Bjorkovom četvrtom solo albumu, KEEP YOUR COOL, Brant roka, njiše i uzdiže u nove visine režući kroz zgodno i vračajući se na znojno. Ovaj album će vas odvesti kroz introspektivna, neskrivena svjedočenja o ševi na zadnjem sjedalu Pontiac Trans-Ama.

S ova četiri različita albuma ispod pojasa, Brant Bjork je opet skrenuo na najintrospektivniji i najopušteniji album do sad, LOCAL ANGEL. Ovaj album nas je uvjerio da je Brant Bjork primarno tekstopisac, dok bubnjevi potiho sjedaju na zadnje sjedište ovog albuma. Njegovi gorko-slatki tekstovi i topla ranjivost omogućuju da osjetimo boli i emocije koje se općenito ne nalaze u rock muzici.

Brant Bjork & The Bros prošle su 3 godine proputovali većinu Europe, Amerike, Kanade i Australije. Live nastupi BB & the Bros brzo postaju poznati kao najbolje od rock & roll-a, i kako su to rekli u australskim novinama, “najbliže što ćemo doći gledanju The Hendrix Experience-a.”

Prvi zajednički album The Brosa, SAVED BY MAGIC, izdan je u kolovozu 2005. na DUNA RECORDS dok je njihov drugi album, SOMERA SOL, izdan u proljeće 2007. Brant Bjork & the Bros su gerilci rock revolucije… “taking back the rock and letting it roll.”

Večer pustinjskog rocka u Močvari otvaraju njemački My Sleeping Karma.

Drugi album benda My Sleeping Karma, “Satya”, predstavlja konstantan napredak njihova dotadašnjeg zvuka. Osnovna motivacija benda, spoj relaksacije i euforije na jedinstven način, ovog je puta provedena eksperimentiranjem s mnogim ljupkim detaljima i umješnim melodijama. Sukob u Tibetu koji je eskalirao dok se snimao album  postao je glavna tema “Satye”.  My Sleeping Karma također žele proširiti malo nade i ugode – i dalje čuvajući svoju blago melankoličnu tugu te širinu svojih melodija, karakteristike koje njihovi obožavatelji toliko vole.

My Sleeping Karma na proljeće 2010. izdaju svoj treći album, ponovno preko izdavača Elektroasch Records. Novi album promovirat će europskom turnejom zajedno s moćnim umom Brant Bjorka koji je pokrenuo pustinjski boogie pokret  .

Upad 80/100Kn
Karte u predprodaji: MOČVARA, OLD DIRTI SHOP, KINGSTON SHOP, PUNKT 13

više


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*