Završila konferencije Otvorene institucije

jedinstvo pogon konferencija zagrebU zagrebačkom Pogonu Jedinstvo završila je Međunarodna konferencija Otvorene institucije tijekom koje se razgovaralo o tome kakvu bi ulogu trebale igrati progresivne kulturne institucije, organizacije, prostori, inicijative i projekti diljem Europe..

Međunarodna konferencija “Otvorene institucije – institucionalna imaginacija i kulturna javna sfera”, održana je od 20. do 23. siječnja u Pogonu “Jedinstvo”.

Konferencija je pokušala sagledati institucionalni okvir kulture u posljednjih dvadesetak godina.
Prema riječima organizatora, u našoj sredini tijekom 1990-ih javne kulturne institucije svrstale su se uz nacionalistički identitarni projekt i time zadržale čvrstu kontrolu nad kulturnim sustavom. Istovremeno, na tragu antiratnog aktivizma, borbe za ljudska prava i drugih društvenih pokreta, pojavljuju se nezavisni kulturni akteri koji s vremenom uspostavljaju paralelnu, dinamičnu umjetničku i kulturnu scenu. Tijekom 2000-ih, sa slomom političkog projekta izgradnje nacionalnog identiteta, javne institucije ne pokušavaju uloviti korak s novim društvenim i kulturnim tendencijama, već se vraćaju svojim starim institucionalnim politikama.

Tema konferencije, otvorene institucije, odrazila je dvostruki zahtjev: otvoriti nove oblike institucija i učiniti stare institucije otvorenijima prema njihovom umjetničkom polju i društvenom kontekstu.

Konferenciju su organizirali Operacija Grad i POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*