Završio ILLECTRICITY festival

ILLECTRICITY festivalOvogodišnji Illectricity festival završio je radioničarsko glazbenim programom. Predavanja su održana u klubu Fanatik, a koncertni dio u ex-tvornici Jedinstvo. Posljednjeg dana festivala od najočekivanijih izvođača nastupili su Mary Anne Hobbs i Rustie, a posebno iznenađenje bila je Diyala.

Večernji program zadnjeg dana počeo je prezentacijama u klubu Fanatik. Prvo je ekipa Elevatea iz Graza ukratko ispričala povijest i razloge pokretanja festivala. Na žalost, čuli smo manje nego što stoji i na službenim stranicama, izostala je multimedijska prezentacija kakva se mogla očekivati od festivala koji se uz glazbu i bavi video, zvukom i elektroničkom tehnologijom. S druge strane Mary Ann s BBC1 Radija i Sasha iz Berlina pojasnile su povijest, odnose i trenutnu situaciju na britanskoj/berlinskoj dubstep/grime sceni.

U Jedinstvu je prava zabav započela nastupom Diyale, a nastavlja se izlaskom Mary Ann Hobbs i glasgovškog otkrića, Rustieja.

Diyala na stagu izgleda kao gotik/marilyn manson kraljica koja izvodi neki a la cypress hill hiphop. Na žalost, Diyala se ne uklapa u hrvatsku repersku bulumentu pa je nismo već ranije imali prilike vidjeti i čuti. Njen izričaj začinjen debelim i mračnim basovima ugodno je iznenađenje pa niti ne čudi da ju je illectricity ekipa odabrala za zatvaranje festivala.

Mary Ann Hobbs, dama koja je otkrila dubstep kreće ooopasno od samog početka svog seta. Debeli basovi s karakterističnim wobblanjem privlači ekipu pred stage. Mary se i nije osobito iskazala nekih supersoničnim miksovima ali zasluge vezane za propagiranje sve popularnijeg pravca i sigurni hitovi koje koristi za svoju play listu osiguravaju joj sve simpatije publike.

Mnogi su na posljednju večer “elektrisitija” došli upravo zbog teenagera zvanog Rustie. Dapače, neki znalci tvrde da bi vrlo lako ovaj glasgovški mladac mogao postati novi Richard James aka Aphex Twin. Rustie je krenuo lako, melodično da bi nakon nekih 20-ak minuta zaplovio ozbiljnijim vodama. Mladi DJ vješto koristi laptop i gramofone pomoću kojih kombinira najrazličitije glazbene pravce. Tako istovremeno, u preklapanju, umiksano ili PREmiksano možete čuti dubstep, hiphop, r’n’b, techno, industrial i reagge. Rustie još uvijek ipak ima onaj problem na koji smo navikli kod ostalih dobrih tehničara, želi u svoj set natrpati što je više moguće različitih elemenata pa je na koncu i malo “zadavio”. Bez obzira na to treba skrenuti pažnju na ovog mladog majstora koji će s vremenom steći iskustvo pa se spremite da ga sretne tina nekom od dobrih partija tijekom sljedećih, najmanje, 20-ak godina.

Nakon Rustieja Various Production imali su težak posao nastaviti držati publiku “na nogama”. Kreću s laganim laptop vokal housom koji nije uspio privući veću pozornost 500 tinjak posjetitelja tvornice Jedinstvo. •

________________________________________________________________________________________

MARY ANNE HOBBS (BBC radio 1 / Velika Britanija)

Prva dama BBC Radio 1 svojom pionirskom emisijom eksperimentalne glazbe (nekoć poznate kao Breezblock) uspješno promovira niz elektroničkih pravaca i danas je jedna od najuspješnijih radijskih voditeljica. Osim s dvije kompilacije underground elektronske glazbe koje je izdala za Planet-Mu (“Warrior Dubz”, te “Evangeline”), Mary Anne je po prvi puta odvela dubstep iz malih klubova na međunarodni festival, bivajući domaćinom stagea na Sonar festivalu.

Rustie (Wireblock, Stuffrecords, Warp / Velika Britanija)

Ovaj glasgovški dečko petlja sa elektroničkim beatovima od 2002., kada je nabavio svoj prvi Fruity Loops i uhvatio se DJ-anja. Danas je dio svježe LuckyMe ekipe koja je utočište i Hudsonu Mohawku, jednom od najboljih mladih producenata elektroničkog hip-hopa, te ga Rustie uz Dabryea, J Dilla i Just Blazea navodi kao jednog od najvećih uzora. Iako je svoje prvo izdanje imao još 2005., odradio ga je pod imenom Voltaic, te je tek prošle godine privukao paznju šire publike albumom “Jagz The Smack”, za koji ga je inspirirao prljavi južnjački hip-hop. Svoju glazbu producira uz pomoć PC-ja, midi tipkovnice, bubnjeva, hrpe softvera i svega što mu se nađe pri ruci, uključivši selotejp i vrećice čipsa. Snazan hibrid ravea, grimea, hip-hopa i bleep techna Rustie je sam nazvao aquacrunk, a Jagz The Smack je definitivno najbolji soundtrack za razbijanje mita o urbanoj utopiji. Odlične kritike ovog albuma dovode ga do daljnjih izdanja za Stuff Records i Kode 9-ov Hyperdub u 2008., kao i remikseva za Various Production, Jahcoozi, Alexa Smokea, te legendarnu Warp etiketu za koju je Rustie remiksirao Pivot i Jamie Lidella. Njegova uzbudljiva kombinacija temperamentnih melodija i dubokog bassa odvela ga je na DJ i live nastupe po cijeloj Velikoj Britaniji i Europi, a nastupao je uz glazbenike kao što su Method Man & Redman, The RZA, Modeselektor, Flying Lotus, i dr. Ove godine Rustie je nastupio između ostalog i na Sonar festivalu, a njegov set sa Bloc festivala sviran je u emisiji Mary Anne Hobbs na BBC Radio1-u.

miX

VARIOUS PRODUCTION (XL Recordings, Various Production, Planet-Mu / Velika Britanija)


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*