Kako je bilo na Rovinj music festivalu…

Staru 2013. godinu grad je Rovinj ispratio koncertom lokalnih bendova u šatoru u samom centru grada. Nezadovoljni građani opet su komentirali kako je jedan od najbogatijih gradova u državi opet škrt i kako opet šoldi nekamo drugdje odu.

No, možda ni šatora ne bi bilo da nije bio u sklopu Rovinj music festivala. Ovaj je festival, podsjećamo, primarno zamišljen kao glazbeno natjecanje demo bendova. Taj karakter i dalje drži, no čini se – samo formalno. U centru reklama i pozornosti ipak su bili Urban & 4 i Elemental, gosti festivala koji su ga u biti i nosili. Nikog nije bilo briga za demo bendove. Ipak, oni koji su se slučajno zatekli u šatoru dok su mladi, neafirmirani glazbenici svirali, ugodno su se iznenadili. Tako su ovogodišnju nagradu od 5000 kuna odnijeli Labinjoni We stand united .

Ne možemo ignorirati činjenicu da je nagrada nešto lošija od prethodnih godina kad su bendovi dobili snimanje i produkciju albuma u lokalnom glazbenom studiju dok s ovim iznosom ne mogu nešto puno napraviti za svoju karijeru. Kako je ovo peto izdanje, očito se reforme nisu dogodile bez razloga.
Publika koja je bila na Urbanu&4 zamjerala je organizatorima lošu kvalitetu zvuka, kao i sam izvođač koji je imao tehničkih problema. Nakon par minuta pokušavanja i tehničara na pozornici, Urban je jednostavno iščupao kabel i započeo koncert bez dodatne opreme. Sljedeće večeri na Elementalu publika u prvim redovima zažalila je što nije ponijela sunčane naočale. Naime, reflektori su bili usmjereni u publiku i nakon nekog vremena više nismo mogli gledati izravno u izvođača. Dio publike je odustao i povukao se u sredinu prostora, dok su srednjoškolci veselo skakali i pjevali u prvom redu. Osim srednjoškolaca, publika je bila relativno trula. Nakon takve publike, pomislila sam kako mi Rovinjci ne zaslužujemo ništa, pa ni ovakav festival koji traje nekoliko dana.
Uz cijenu ulaznice od prihvatljivih 50/60 kuna, povoljne cijene pića i vrijeme je bilo relativno dobro, pa ne znam što je potrebno da se rovinjski gmazovi izvuku iz svojih toplih domova i spuste u grad. Vjerujem kako je veliki faktor bila činjenica da je Elemental nastupao u nedjelju, a ponedjeljak je bio radni dan. Također, neki su već otputovali na skijanje gdje se veselo fotografiraju na skupim skijalištima sa skupom opremom i stavljaju slike na društvene mreže. Tko šiša šator na trgu. I ja bih tako da mogu.

Treću je večer festivala nastupala Radojka Šverko. Na radost svih Rovinjaca željnih kulturnog uzdizanja i dobre glazbe, sjatili su se u lokalno kazalište/kino dvoranu, sjeli na stolice koje nisu promijenjene još od doba Jugoslavije i uživali u koncertu. Radojka je oduševila, a naše malo kazalište/kino Gandusio opet nije bilo puno.

Kroz razgovore s kolegama i kolegicama na faksu, primjetila sam da nije to samo stvar u Rovinju, već u svim malim sredinama. Ljudi nemaju naviku družiti se općenito, a kamoli van svojih domova. Dok za neke sredine u unutrašnjoj Hrvatskoj opravdanje se traži malim prihodima i nezaposlenosti nikako ne može biti jasno za Rovinj. RMF se organizira već petu godinu zaredom, organizatori uvijek pozovu aktualne domaće glazbenike i uvijek se potrude jednu večer prilagoditi zrelijoj publici koja ne voli stajati na nogama dva sata i cupkati uz čašu piva. Svaka čast srednjoškolcima, njih uvijek ima, najčešće u prvim redovima. Iako je ove godine organizacija zakazala po pogledu tehničke izvedbe, valja imati na umu da možda nije stvar u ljudskom faktoru već u šoldima. Sve je teže prikupiti sponzore za glazbeno događanje usred zime namijenjeno mladima i Rovinježima gdje se ne pokušavaju iscrpiti eure od

samples … <">http://.com/ … discount and … > price … http://-/

turišta.
Matea Lacmanović


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*