225 kamera u centru Zagreba

225 kamera u centru ZagrebaU centru Zagreba biti će postavljeno 225 videokamera koje će danonoćno motriti zagrebačke ulice. Kamere su visoke kvalitete i mogu se okretati te zumirati, a glavna svrha im je, kako kažu, zaustaviti prometni kaos u gradu i krivo parkiranje. To će grad koštati 14 miljuna kuna.
Kamere visoke kvalitete, svaka u vrijednosti od oko 70.000 kuna, bit će postavljene na najopasnija gradska raskrižja, stupove javne rasvjete, tramvajske stanice te u poslovne i stambene objekte.

“Oku” Zagrebparkinga, koji je osmislio i financirao ovaj projekt, uskoro više ništa neće moći promaknuti, a iz centra opremljenog videozidom, koji će najvjerojatnije biti smješten u Jagićevoj ulici, prometni će redari u suradnji s policijom nadzirati gotovo cijeli grad, piše Jutarnji list, te navodi kako je natječaj za ovaj 14 milijuna kuna vrijedan projekt u tijeku, a prema idejnom rješenju, kamere će biti postavljene na Trgu bana Jelačića, kod pošte na Glavnom kolodvoru, u Staroj Vlaškoj, na Trgu Maršala Tita, Trgu burze, u svim ulicama centra i u blizini Ribnjaka.

Što se tiče tehničkih mogućnosti kamera, one će moći rotacijom i zumiranjem lako snimiti registarske oznake, pa onda i druge detalje na ulicama Zagreba. To je samo novi korak u širenju kontrole, a za koju još nije objavljena niti jedna studija sličnih projekata u drugim gradovima i zemljama, odnosno, Zagrebparking i grad kao vlasnik nisu izašli sa konkretnim izvještajem koliko je to (ne)učinkovito u postizanju veće sigurnosti u gradu, što se navodi kao glavni razlog provođenja ovog projekta.

Kamere bi osim na stupovima javne rasvjete, semaforima i tramvajskim stanica, trebale biti postavljene i na stambene objekte, za što stanari moraju dati svoju suglasnost.

Zanimljivo je za reći da unatoč nastojanju da se ovaj projekt prikaže kako rad na povećanju sigurnosti u gradu, ostaje nejasno kome će to podići sigurnost i na koji način se te snimke mogu koristiti, jer prema onome što je načelnik PU zagrebačke Branko Peran rekao za Jutarnji, videozapisi se ne mogu upotrebljavati kao dokaz u sudskom postupku, već mogu samo pomoći policiji u otkrivanju počinitelja kaznenih djela.

Govoreći o prometnom kaosu, u Osijeku su već par godina postavljene kamere na gradske ulice i njima je pokriveno gotovo pola grada, što ipak nije pomoglo u identificiranju autobusa koji se u jesen 2005. godine provozao tek obnovljenim Trgom Ante Starčevića.

Kamere u Zagrebu bi trebale biti postavljene u svibnju.

preuzeto: http://www.zamirzine.net


One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*