Brošura Fokus: Umjetnost i kultura

KA-MATRIX je povodom uspješno završenog projekta Fokus: Umjetnost i kultura izdao programsku knjižicu koja se može pročitati i preuzeti OVDJE >>> Tijekom 2023. godine kroz program je prošlo gotovo petstotinjak djece i mladih koji su sudjelovali na devedeset participativnih radionica.

Program je pokrenula udruga KA-MATRIX prije deset godina, a tijekom 2023. odvijao se u prostorima društveno kulturnog centra MUZA, Infoshopa Karlovac i Dvorišta zajedenice kao i u osnovnim školama Turanj i Dragojla Jarnević. Radi se o neformalnom obrazovnom programu koji se razvija u suradnji s umjetnicima/cama, umjetničkim organizacijama, školama i likovnim pedagozima u području suvremene umjetnosti i kulture i to kroz tri glavne linije: vizualne, audio vizualne i interdisciplinarne. Obuhvaća razgovore s umjetnicima, okrugle stolove, interaktivne radionice, upoznavanje i eksperimentiranje s različitim alatima i tehnikama u stvaranju konačnog djela i istraživanju novih kanala komunikacije između izvođača i publike.

Na zadnjoj ovogodišnjoj radionici učenici/ce četvrtih razreda naučili su kako od dijelova paleta i dasaka izraditi reciklirano božićno drvce i ukrase. Izrađivali su jednostavne stencile / šablone koje su kasnije aplicirali na postavljenu instalaciju te su izrađivali ukrasne predmete od recikliranih materijala, drveta i tekstila koje su izložili u školskim hodnicima. Učenici su osim novih tehnika likovnog i kreativnog izražavanja naučili i kako koristiti specifične hobi alate i materijale, a zbog interesa polaznika i nastavnika KA-MATRIX će nastaviti s provedbom radionica i tijekom drugog polugodišta.

Projekt Fokus: Umjetnost i kultura provodi se uz potporu zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija RH, Čistoće Karlovac i vlastitim sredstvima udruge.