Međunarodna konferencija Otvorene institucije

jedisntvo pogon konferencija zagreb20.-23.01. Pogon Jedinstvo, Zagreb
U prostoru tvornice Jedinstvo održati će se međunarodna konferencija OTVORENE INSTITUCIJE – institucionalna imaginacija i kulturna javna sfera.
Namjera organizatora Međunarodne konferencije Otvorene institucije je otvoriti pitanja o ulozi progresivnih kulturnih institucija, organizacija, prostora, inicijativa i projekata diljem Europe i drugdje. Tema odražava dvostruki zahtjev: otvoriti nove oblike institucija i učiniti stare institucije otvorenijima prema njihovom umjetničkom polju i društvenom kontekstu.

U formi predavanja, razgovora i debata konferencija će okupiti istaknute teoretičare, stručnjake, umjetnike i praktičare: Vesna Čopič, Branka Ćurčić, Sanja Iveković, Jim McGuiganan, Suzana Milevska, Blaž Peršin, Mirko Petrić, Simon Sheikh, Miško Šuvaković, Andrea Zlatar Violić.
Poseban naglasak konferencije stavljen je na sagledavanje praksi u upravljanju kulturnom infrastrukturom, u čemu će sudjelovati 30 institucija i organizacija iz Hrvatske i inozemstva (Albanija, Austrija, BIH, Belgija, Njemačka, Poljska, Srbija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Turska).

Sva događanja na konferenciji otvorena su za javnost, a ulaz je slobodan, a službeni jezik konferencije je engleski.
Konferenciju organiziraju Operacija Grad i POGON.

Program

[DAN 1 – četvrtak]

Konferenciju će otvoriti britanski profestor kulturne analize Jim McGuigan, koji će govoriti o pojmu kulturne javne sfere kao kritičkoj alternativi neoliberalnim kulturnim politikama i ekonomskoj racionalizaciji kulture. Vesna Čopič, profesorica kulturne politike i menadžmenta na Sveučilištu u Ljubljani, iznijet će prijedlog modernizacije, odnosno reforme javnih kulturnih ustanova, koja se temelji na tri ključna elementa: (1) dualnost koja proizlazi iz jake države i jakog civilnog društva; (2) reafirmacija javne vrijednosti kulture i umjetnosti; i (3) post-menadžerska paradigma unutar koje su menadžeri podređeni kulturnoj misiji te nisu iznad svih profesija.

Prvi dan konferencije završit će predavanjem filozofa i teoretičara kulturnih studija, Borisa Budena, koji će kritički govoriti o kulturnim institucijama kao mjestu rada, budući da su one izgubile svoju uzvišenost i društvenu vrijednost.

[DAN 2 – petak]

Drugi dan konferencije posvećen je pregledu praksi u upravljanju i programiranju kulturne infrastrukture. Nakon prezentacije POGONa uslijedit će prva od tri sesije u nizu pod nazivom Istražujući otvorenost, u kojoj će se govoriti: o poljskim iskustvima civilno-javnog partnerstva (Factory of Art), o nezavisnoj kulturnoj sceni u turskom kulturnom sustavu kojim dominiraju ‘kulturne korporacije’ i mecenaštvo (Esra A Aysun i DEPO), o važnosti nezavisnih kulturnih centara za razvoj lokalnih scena i njihovoj održivosti (REX, Abrašević, GRAD, Molekula), o legaliziranim skvotovima ili osvojenim prostorima i njihovim odnosima s lokalnim vlastima (WUK, Medika, Rojc, Pekarna, Dom mladih Split).

U drugoj sesiji, koja će započeti predstavljanjem projekta revitalizacije bivših industrijskih komplekasa (Second Chance), govorit će se o praksama centara za vizualnu umjetnost i muzeja. Razgovor će započeti sagledavanjem praksi manjih umjetničkih / kulturnih centara koji su u svom radu, među ostalim, orijentirani svojoj lokalnoj zajednici i građanima (BUDA, < rotot >, kuda.org/CK13), odnosno o kustoskim praksama u lokalnim zajednicama (Shedhalle, TICA/TICAB). Sesija će završiti sagledavanjem otvorenosti muzeja prema civilnim inicijativama te razgovorom o potrebi reformiranja javnih kulturnih institucija (MSU, MMSU, Muzej i galerije mesta Ljubljane).

U popodnevnim satima za okruglim stolom okupit će se stručnjaci i praktičari i zemalja regije (Vesna Čopič, Branka Ćurčić, Suzana Milevska, Blaž Peršin, Mirko Petrić i Andrea Zlatar Violić) koji će razgovarati o kulturnim institucijama u kontekstu (post)-jugoslavenskih društvenih i političkih promjena. Komentare na tu diskusiju, svaki iz svoje perspektive, dat će Jim McGugan i Boris Buden.

Nakon rasprave uslijedit će predavanje Miška Šuvakovića koji će uvesti koncept “nove kritičke teorije” umjetnosti te koji će govoriti o različitim konceptima institucionalne kritike i njezinoj primjeni u interpretacijama statusa i funkcije umjetnosti.

[DAN 3 – subota]

Subota, treći dan konferencije, započet će trećom sesijom Istraživanja otvorenosti, koja će se otvoriti prezentacijom projekta Deschooling Classroom. Razgovor će započeti s Birgittom Englin, ravnateljicom jedne vrlo specifične kazališne kuće, Riksteatren, koja u samoj svojoj strukturi uključuje sudjelovanje građana i decentralizaciju kulturne produkcije. Razgovor o decentralizaciji nastavit će se s dva jadranska primjera, jedan s juga (Art radionica Lazareti), a drugi sa sjevera (ZPA / Umjetnički centar Svetvincenat). Zatim će se govoriti o kazališnim resursima namjenjenim nezavisnoj sceni i njihovom utjecaju na njezin razvoj (Bunker / Stara elektrarna, SC-Kultura promjene), o kazališnim kućama koje su kroz svoje koprodukcijske modele bitno doprinijeli razvoju progresivnog nezavisnog teatra u svojim zemljama (brut, Kampnagel), o mogućnosti primjene takvih modela u Hrvatskoj te o potrebi promjena postojećih institucionalnih politika (ZeKaeM).

Subotnje popodne rezervirano je za razgovor s umjetnicom Sanjom Iveković i teoretičarkom vizualne umjetnosti i kulture Suzanom Milevskom. Završno predavanje na konferenciji održat će Simon Sheikh, a govorit će o ustanovljavanju ustanova.

Nakon završetka službenog programa, od 19.30 uslijedit će specijalni program kojeg priređuje KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, udruga koja se bavi odnosom znanosti, tehnologije i tijela u suvremenom društvu, a povodom svog 10. rođendana. U sklopu druženja održat će se i promocija knjige “KONTEJNER | Curatorial Perspectives on the Body, Science and Technology” na kojoj će sudjelovati uvaženi gosti Miško Šuvaković i Davor Mišković.

[DAN 4 – nedjelja]

Posljednji dan konferencije ostavljen je otvoren za širu raspravu o temama i pitanjima koja će se otvoriti tijekom konferencije, uključivši i predstavljanja za temu konferencije relevantnih drugih inicijativa / programa / organizacija.

Konferencija je otvorena za javnost, a ulaz je slobodan.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*