Down rastalio Tvornicu

Očekivani nastup američke super grupe Down doslovno je rastopio publiku okupljenu u zagrebačkoj Tvornici.

Eto baš čitam kako je “najpoznatiji” festival u Hrvatskoj ove godine podbacio što se vidjelo i prije početka iz izbora bendova, dok je Tvornica uspjela na svoj stage dovesti unutar tri dana dva ponajveća imena svjetske scene. Da se tu popikalo još par lokalnih imena eto ti metal festa kojem nitko ne bi mogao prigovoriti niti riječi, no i bez festivala zabava je u Velikom pogonu bila doslovno paklenska.

Sama vijest da će titani američkog rocka, grupa Down, u okviru europske turneje doći u Zagreb uzjogunila je fanove benda, ali i sve one koji štuju matične sastave članova: Pantere, Crowbara, EyeHategod i Corrosion of Comformity.

Iako su Down tijekom gotovo 20 godina postojanja snimili tek tri studijska albuma utjecaj i masa štovatelja širom planete govori o značaju ove ljute petorke.

U Tvornicu su stigli tek dva dana nakon furioznog nastupa Slayera, no čini se da za metalce krize nema pa je zagrebački klub još jednom bio rasprodan. Već pri dolasku moglo se po registarskim oznakama vidjeti da je koncert privukao fanove iz cijele Hrvatske a i šire.

Očekivano, Down su u u Tvornici nastupili bez predgrupe, od samog početka ljuto i snažno. Južnjačke zastave vijorile su se na više mjesta, a sam bubnjar Jimmy Bower odjenuo je i southern siledžijku. Prekrasno.

Kad se samo pogleda kako Down izgleda na stageu već se mora priznati da je to grupacija pravih frajerčina, svako ima svoj trik, svoju fintu i asa u rukavu: vrhovnik Anselmo dirigira orkestrom, Kirk Windstein je otkrio stare rifove i još 93. rekao kako je ono što Crowbar izvode hardcore budućnosti. Tad mu nisam vjerovao ali bio je u pravu što se moglo vijdrti i na sinoćnjem gigu. Pepper Keenan AKA Das Riff Meister je pravi rocknroll animal, suludi gitarist koji je zanat ispekao u Corrosionima, a danas grlo gasi galonima piva što nimalo ne utječe na izvedbu. Ne treba zaboraviti masivnu ritam mašinu, Jimmy Bowera (već spomenuti ortak u southern majici) i Patrick Bruders kojeg pamtimo iz vremena Goatwhore.

Unatoč dobrom ozvučenju i impresivnim wooferima u zvuku je bilo previše visokih frekvencija pa vjerojatno svima bez čepova za uši još i sad pišti u glavi. Sve to ipak nije smetalo publici koja je glasno odobravala i pjevala s bendom cijeli koncert. Sam bend je vrhunski posložen, izgleda da stvarno uživaju u onom što rade, a i male trenutke pauze da bradate starine dođu do daha Anselmo je vješto uklopio u svoj show.
O posloženoj set listi ne treba govoriti jer su ionako više-manje sve pjesme Downa hitovi. Lako je tako složiti i hit listu. Gig su otvorili s Eyes Of The South, prvi dio zatvorili s Underneath Everything, a na bisu odrmarili čak tri songa. Na posljednjoj stvari, Bury Me In Smoke, roadiji su preuzeli instrumente i zatvorili gig. Slobodno su mogli odsvirati i cijeli koncert jer biti roadie u Downu očito je pozicija najvećeg respekta koji se treba zaslužiti.

Dakle, pravi festival južnjačkog rocka, opasnih rifova i galona piva. Kako i treba.

tu je set lista:

Eyes Of The South
Witchtripper
There’s Something On My Side
Lifer
Lysergic Funeral Procession
Ghost of Mississippi
Pillars of Eternity
New Orleans is a Dying Whore
Temptation’s Wings
Losing All
impro song: Croatian Fanbase
Underneath Everythin
————
Hail the Leaf
Stone the Crow
Bury Me In Smoke

a tu je i FOTO GALERIJA


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*