Davin Townsend nadmašio Fear Factory

Fear Factory i Devin Townsend u Zagrebu Zagrebački nastup Fear Factory potpomognutih kanadskim super muzičarem Davin Townsendom očekivano bio je pravi blagdan za sve ljubitelje prog-tech-industrial metala.

Večer je otvorio hvaljeni domaći death/thrash sastav Infernal Tenebra. Očekivano, ispunili su ulogu pregrupe za stotinjak posjetitelja koji su tek počeli pristizati u Tvornicu. Bendu u CV-u ipak stoji da su dijelili stage sa poznatim i utjecajnim svjetskim izvođačima.

Davin Townsend Project predvodi istoimeni glazbenik kojeg se tek bolji poznavatelji teškog zvuka sjećaju kao voditelja trupe Strapping Young Lads. Očito je to nasljeđe dijelu moguće zainteresiranih bilo i najveći razlog zašto ne pratiti daljnju karijeru ovog kanadskog virtuoza. Ono što smo mogli vidjeti u Tvornici zaista zaslužuje i te kakvu pažnju pa je prema mnogim komentarima DTP zasjenio čak i poznatije headlinere.
Sam izričaj zasigurno ne bi bio tako dojmljiv da nije više do super preciznog, uigranog i moćnog pratećeg sastava koji doslovno mrvi vlastite instrumente. Tijekom giga songovi su praćeni video spotovima i/ili prigodnim vizualizacijama na velikom platnu.
Kako je nastup odmicao očito se i Davin sve bolje snalazio u prostoru zagrebačke Tvornice pa je mnogu (nepovjerljivu) puliku okrenuo na svoju stranu. Izborom najvećih uspješnica prebogate solo karijere podigao je atmosferu da bi u veliko finale ušao hitovima novijeg datuma od kojih izdvajamo Vampiriu, Lucky Animals, super hitčinu Juular, a veličanstveni nastup završio je s Grace.
Osim iznimnog talenta pokazao se kao iznimno dobar i talentiran zabavljač, nimalo nalik manijakalnom “strappingyounglad” liku. Palac gore i preporuke za idući gig. Ubuduće: slušati i gledati!!!

Unatoč publici koja je većinom došla upravo zbog njih Fear Factory imali su tešku ulogu (“visoko podignutu letvicu”) nadmašiti DTP.
Od samog početka kreću praćeni baražom duple (trigane) bas i bar za trećinu glasnije od prethodnog izvođača. Čak i oni kojima se nije svidio odlazak “fabrike straha” u industrial-emo vode upravo su bili i dalje zaintrigiranim jednom od najupečatljivije produciranih bubnjeva u novijoj rock povijesti. Tu je, ne smijemo zaboraviti i simpatična pojava neumornog Dina Cassaresa, čovjeka koji je na mala vrata ubacio japanke (“flip-flops”) u obavezan ljetnji look svakog metalca koji imalo drži do sebe.
Upravo su te vokalne dionice ona nit oko koje u se i najviše lomila koplja fanova i hejtera: zbog cijele atmosfere FF su često stavljani na tron rodonačelnika nu-metala što je pravovjernim hevijanerima dizalo preostalu kosu na glavi. Sva sreća da su Dino, Burton i drugari preživjeli pad ovog, osobito u Karlovcu obljubljenog žanra, pa danas nastavljaju svoju petardirajuću epopeju širom “trećeg kamenčića od Sunca”. Bilo kako bilo, tijekom dvadeset godina ipak nisu nadmašili Demanufacture LP koji je i danas rezerviran za zatvaranje giga. Dakako, gig završava sve vremenskom Replicom.
Sve u svemu, odlična subotnja večer odškrinula je vrata povijesti industrijskog metala i najavila nova uzbuđenja iz kanadske DTP manufakture.

DTP play lista

Truth
Regulator
War
Planet of The Apes
Sunday Afternoon
Supercrush!
Kingdom
Vampiria
Lucky Animals
Juular
Grace


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*