Ususret globalnim prosvjedima 15. listopada

prosvjedi 15 o wall street trg bana jelacica zagrebSkorašnje globalne 15 O prosvjede koji će se 15. listopada održati i u Zagrebu, te događanja u New Yorku i Španjolskoj komentira Marijan Ferić.

Aktualni prosvjedni događaji u New Yorku i Španjolskoj, ujedinjeni pod nazivnikom globalne promjene, izravno upućuju na sveprisutno buđenje svijesti o potrebi za promjenom socijalno-ekonomskog sustava iz izrabljivačkog u suradnički, elitističkog u egalitarni, neodrživog u održivi. Brava tog društvenog okova danas je dominantni politički model lažne, predstavničke demokracije u službi nekolicine, a upravo je narod u posjedstvu ključeva. Vrijeme je odvažnosti i oslobođenja opredjeljivanjem za model istinske demokracije – vladavine naroda – koja osigurava direktno i neprekidno sudjelovanje svih građana u političkom životu za opće dobro.@

Podsjećamo, prosvjedi su do sad najavljeni u 719 gradova u svijetu, održavaju se spontano, bez glavnog organizatora, a želi se upozoriti kako se globalna situacija većine stanovnika pogoršava na račun malog broja najbogatijih. Prosvjednici drže kako je vladajući poredak slobodnog tržišta doveo do toga da se građani sami okupe i zauzmu za svoju poziciju. Prosvjedi će se održati u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića.


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*