God is an Astronaut nastupili u Jedinstvu

piše: Željka Pavlić
Irski band God is an Astronaut napokon je imao i svoje prvo koncertno predstavljanje u Zagrebu. Došli su, bez puno najave i pompe, u sklopu europske turneje povodom svog 10.-tog rođendana.

Koncert, inicijalno najavljen za “Močvaru“, ubrzo je, zbog velikog interes, prebačen u dvoranu Jedinstvo za koju se također tražila karta više u želji da se uživo čuje band koji je u proteklih 10 godina postao jedan od najznačajnijih instrumentalnih sastava.
Stoga ne čudi da su se u petak navečer na koncertu okupili dobri i oni manje dobri poznavatelji njihova zvuka, no svi jednako zainteresirani da čuju i osjete eklektičnu svirku kojom su definirali svoj stil i pravila. Iako GIAA-u većina voli obilježiti etiketom post-rocka, njihov zvuk možda se bolje može okarakterizirali kao instrumentalni, ambijentalni rock s odmjerenom dozom elektronike i naglašenim gitarama. Glazba koju sviraju, iako u sebi nosi prizvuk komercijalne, ostala je u kreativnom smislu specifično njihova. Da se ne žele uklapati u standarde i pravila glazbene industrije i da ne žele producirati glazbu u skladu s tuđim željama odlučili su već na samom početku karijere osnivanjem svoje vlastite etikete “Revive Records“. Ovaj potez omogućio im je da stvaraju zvuk koji oni žele i to uz potpunu kreativnu kontrolu oslobođenu bilo čijeg vanjskog utjecaja. To je GIAA.

Koncert je, kao što je i najavljeno, počeo u 22 sata. Torsten Kinsella (gitara), Niels Kinsella (bas), Lloyd Haney (bubnjevi) i Jamie Dean (klavijature) dvoranu Jedinstvo ispunili su zvukom, odaslali impulse u našu amigdalu, pokrenuli emocije, promijenili stanje svijesti i poveli nas na put u drugu dimenziju svojim jedinstvenim izričajem.
GIAA je u petak Zagrebačkoj publici pokazala da je discipliniran, samopouzdan band uigranog i efikasnog audio-vizualnog standarda, eksplodirajućeg zvuka i pulsirajućeg ambientalnog ritma te izražene scenske prisutnosti. Svaka odsvirana pjesma vodila nas je kroz svoju gradaciju i razvoj zvuka koja je obuhvaćala od zvučnih izmaglica i elementalne atmosfere do zlokobnih i eksplozivnih motiva, a sve to u dobro izbalansiranoj i inteligentnoj svirci. Atmosferu je dodatno upotpunjena vizualizacijom na zidu, uz dodatke light showa, ali dovoljno odmjereno da ne odvlači pažnju od instrumentalizacija.
Svaka pohvala i publici koja je, prepustivši se ovom doživljaju, znala nagraditi prisutnost i avangardnost zvuka tražene i očekivane dinamike. Komunikaciju s publikom i dobru atmosferu nisu uspjeli narušiti niti tehnički problemi s opremom, a koncert je u konačnici odrađen u punoj emocionalnoj snazi. Sve u svemu, bilo je to odličnih gotovo sat i pol svirke, u kojem su poveli svoju publiku na neke druge razine svijesti.
U svakom slučaju, GIAA je dobila pažnju i podršku koju je i zaslužila zahvaljujući svom ekspresivnom potencijalu, dinamičkim kontrastima i energiji koje su nam pružili. Nadajmo se da će se ovaj band, koji svojom glazbom ima što reći, uskoro ponovno vratiti u Hrvatsku i počastiti nas još jednim doživljajem prelaska u iracionalni svijet i pokazati nam neke nove izvanprostorne i izvanvremenske prolaze.@

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*